Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Orchestr bude bez divadla

Viktor Orbán a jeho vláda si došlápli na opozici, soudce i umělce

Útok je nejlepší obrana, a maďarský premiér Viktor Orbán už je dva měsíce v defenzivě. V polovině října jeho všemocná strana Fidesz dopadla v komunálních volbách mnohem hůř, než jak si Orbán představoval. Maďarsko dlouho nebylo schopné dodat do vznikající Evropské komise svého člena, který by prošel přes povinná europoslanecká slyšení. A komise samotná nadále vyšetřuje Orbánův stát kvůli podezření, že už to není země, kde vládne právo. Orbán dal ale teď několika svými kroky najevo, že nikam couvat nehodlá.

Kdo platí, ten režíruje

Zpoza hranic teď nejviditelnější vnitromaďarská bitva vypadá jako spor o to, kdo bude jmenovat ředitele tamních městských a nezávislých divadel. Vláda chce tuto pravomoc vzít dosavadním zřizovatelům ve svůj prospěch. Ve světle jejích předešlých aktivit to má logiku:  Orbán věnuje kultuře dlouhodobě velkou pozornost, jeho kabinet ovládl většinu institucí literárního provozu, znovuzaložil Maďarskou akademii umění jakožto nové státní zařízení, které má maďarskou kulturu a umění pěstovat. Vládou preferované artefakty jsou vlastenecké a bez avantgardních výstřelků.

Doposud v Maďarsku platilo, že na provoz divadel přispíval stát ze zvláštního fondu a o jejich fungování rozhodoval zřizovatel – města či nezávislí majitelé. V listopadu předložený zákon přišel s návrhem fond zrušit a peněžní prostředky převést na ministerstvo pro lidské zdroje – spolu s pravidlem, že kde jsou státní peníze, tam o pozici ředitele rozhoduje stát, konkrétně ministr…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].