Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Babička vrací úder

Již brzy nový vánoční velkofilm Babička 2. Volně na motivy Boženy Němcové, režie Tarantino s Troškou. A v roli Barunky každopádně zpěvačka Ariana Grande. Vnučka, která by pořád pro babičku i přes plot skočila, ale hlavně má vánoční stromeček viset ze stropu špičkou dolů. Stejně jako babička, dobrá to žena. A jak se to všechno stalo? Inu, dávno již tomu.

Zvyk krášlit stromeček pochází zřejmě z 19. století z Německa a zaváděl se nejdřív v bohatých městských domácnostech, odkud ho převzali Češi. První strom v českých zemích je doložen v roce 1812, kdy ředitel Stavovského divadla Jan Karl Liebich překvapil hosty vyzdobeným stromem. Hleděli jak Sultán a Tyrl na granule. Dále již národopisec dr. Čeněk Zíbrt o době kolem roku 1845: „V Čechách o Štědrém večeru na koutním stole mají smrček nebo jedličku okrášlenou věníkem, ovocem, pečivem a oděvem (jablky, ořechy, hruškami, slivkami, rozinkami, perníkem, ptáčky, šátky atd.) osypanou, nebo nad stolem zavěšenou obráceně dolů!“ Ha! Takže i u babičky. To bylo radosti na Starém bělidle.

O bezmála dvě století později z toho máme trend. Vypadá to originálně a má to i praktické výhody. Například se ušetří místo. Nebo, jak sdělili novinářům v jednom anglickém baru, veselí účastníci vánočních večírků aspoň nemohou hrát s ozdobami bowling, protože jsou uklizené z jejich dosahu. Také kdejaké nákupní centrum a mnohá celebrita se trendu chytla, ovšem Ariana Grande už to tak měla loni, že prý je to metafora jejího života obráceného nohama…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].