Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

DŮM

Nejen nad gauč

Není moc běžné, aby z vykachlíkované prodejny vznikla galerie a kavárna. Ve Znojmě se to stalo. Dnes je tu autorský barový pult z tmavé překližky a s „pletenou“ strukturou z nerezu, posezení u velkých oken, bílý výstavní prostor. Rekonstrukci navrhl místní ateliér ORA, prostor získal od města a provozuje spolek Umění do Znojma. Všichni zúčastnění působí ve Znojmě dlouhodobě a snaží se dokázat, že i maloměsto může mít kulturní život, dobrou architekturu a kvalitní umění, které je víc než jen „obrazy nad gauč“. GaP je další příspěvek a našel si už své návštěvníky. I když by jich prý potřebovali aspoň desetkrát víc.

ČLOVĚK

Carolyn Steel,
Carolyn Steel,

„Čtyřicet tři procent lidí u nás nejí u jídelního stolu.“

Britská architektka Carolyn Steel, která píše a přednáší o vztahu architektury a jídla, minulý týden na přednášce v CAMP.

Autor: Ondřej Lipár
Autor: Ondřej Lipár

VĚC

Staré časy dnes

Řemesla, ruční práce, staré lepší časy. To je v poslední době pro designéry skoro posedlost. Dalším příkladem je kolekce Ikony, na které pracovalo několik tvůrců (Adéla Lipár Kudrnová, Tereza Hošková, Míla Gloserová). Jedná se o lněné oblečení, kalhoty, overal či šaty – vyšívané a ručně potištěné historickými tiskařskými raznicemi. Ikony budou k vidění spolu s dalšími produkty českých designérů na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].