Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Pokání svatého Martina

Irčanem se režisér Scorsese ohlíží za určující částí své filmové kariéry

Irčan • Autor: SplashNews.com / Splash / Profim
Irčan • Autor: SplashNews.com / Splash / Profim

Smyslem je hromadění detailů,“ prohlásil americký režisér Martin Scorsese pro Entertainment Weekly o svém nejnovějším snímku Irčan. Tříapůlhodinový mafiánský epos měl za velkého očekávání premiéru na konci listopadu na streamovací službě Netflix, která snímek produkovala. Scorsese těmito slovy komentoval nápad, který začal kolovat na sítích. Tedy že je lepší Irčana sledovat jako čtyřdílnou minisérii, aby se dal ukoukat na obrazovce v době, jíž vládnou seriály. Vršící se detaily však skutečně hrají v příběhu nataženém přes několik dekád klíčovou roli. Vypravěčskou i symbolickou.

Jeden takový – socha Panny Marie umístěná u vchodu – se objeví hned během úvodních sekund, kdy kamera projíždí domovem důchodců. Na konci své cesty spočine na prošedivělém muži v kolečkovém křesle. Bývalý zabiják pro italskou mafii a titulní Irčan Frank Sheeran pak celým filmem provází jako vzpomínající vypravěč. Na jednu stranu je možné náboženský symbol považovat za pokračování jednoho z hlavních témat katolíka Scorseseho, který ve svých dílech řeší otázku víry, viny, pochybností a odpuštění. Jde ho ale chápat i jinak. Jako znamení, že Irčan je velkolepé filmové pokání sedmasedmdesátiletého režiséra, který se ohlíží za určující částí své kariéry.

Vzrušení a utrpení

Před premiérou se o Irčanovi mluvilo hlavně v souvislosti s Netflixem. Pozornost budila spolupráce Scorseseho s on-line distribuční a produkční společností, která obchodní model založila…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].