Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Kopnu tě do zad

Podřízený stav přirozeně vytváří prostředí pro šikanu, zřejmě se tedy nedá čekat, že se ji podaří vymýtit. Šance na výraznou redukci ale roste. Zvlášť když se svědectví, odhalení a zpytování svědomí objevují ve dříve nečekaných prostředích.

V nejbohatší hokejové soutěži, kanadsko-americké NHL, se odhodlalo promluvit několik hráčů o tom, že byli v minulosti terčem šikany ze strany trenérů. Ti se během hry pohybují těsně za zády hráčů, někteří se přitom neudrží a kopají hokejisty do zad, házejí po nich předměty, nadávají jim. Podobné věci se stávají i v kabinách a tréninkových halách.

Kouč týmu Calgary Flames Bill Peters koncem listopadu přišel o místo, když vyšlo najevo, že jednomu z hráčů vynadal do negrů, protože se mu nelíbila hudba, kterou si hráč pouštěl. Českého obránce Michala Jordána Peters kopl do zad, jiného uhodil do hlavy. Viděli to jiní hráči i členové trenérského týmu, teprve nyní ale díky svědectví jednoho z hráčů se začala věc řešit. Peters se sice za rasistické nadávky omluvil, stejně ale o své lukrativní místo přišel.

Stalo se tak i proto, že Petersův kolega a nynější trenér týmu Carolina Hurricanes Rod Brind’Amour, který dříve o chování svého nadřízeného mlčel, nyní vše potvrdil. „Myslím, že se bojí mluvit, rozdíly v té struktuře moci jsou veliké,“ řekl Brind’Amour na vysvětlenou, proč o šikaně mlčí hráči.

Jakási sportovní podoba MeToo se přitom v NHL dotýká i dosud vysoce uznávaných trenérů, jako je teď už bývalý kouč Toronta Mike Babcock. U…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].