Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Boubínský prales • Autor: Jaroslav Vogeltanz / Česká ilu
Boubínský prales • Autor: Jaroslav Vogeltanz / Česká ilu

Lesy ČR se odvolaly proti výjimce, kterou obdržely od správy CHKO Šumava a která státnímu podniku umožňuje asanaci kůrovcem zasaženého dřeva a těžbu v Boubínském pralese. Jak řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová, podnik má námitky proti podobě výjimky, co přesně vadí, ovšem neuvedla. Lze nicméně předpokládat, že námitky budou jiného druhu než ty, s nimiž se na ministerstvo životního prostředí obrátilo ekologické Hnutí Duha. Organizace se obává, že výjimka povede k rozsáhlému kácení v rezervaci. 

člověk

Anna Šabatová • Autor: Matěj Stránský
Anna Šabatová • Autor: Matěj Stránský

Ombudsmanka Anna Šabatová na konferenci k výročí přijetí Úmluvy o právech dítěte v Praze připomněla, že Česko je jednou z posledních zemí v EU, která ještě nezakázala fyzické tresty dětí. To by se podle ní mělo změnit. „Působit dětem bolest ve výchově bylo běžné ještě v mém dětství, je to široce schvalováno dodneška. Většina stále facku považuje za přiměřený výchovný prostředek. Pokud by ale dozorce ve věznici dal někomu facku, bylo by to shledáno jako protiprávní jednání. Měli bychom se zamyslet, zda by děti neměly mít stejné právo jako dospělí. Přece nemůžeme fackovat dospělé ani z výchovných důvodů,“ řekla ombudsmanka.

z kraje

Brno, Hlavní nádraží • Autor: Matěj Stránský
Brno, Hlavní nádraží • Autor: Matěj Stránský

V neděli 15. prosince budou moci lidé cestující z Brna a do Brna opět využít tamní hlavní nádraží. Provoz bude obnoven po rok trvající modernizaci zabezpečovacího a sdělovacího zařízení a opravě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].