Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Expresní superturista

Sedm bodů to nebude, ale je to taky jízda.
(Robert Petrik)
Sedm bodů to nebude, ale je to taky jízda. (Robert Petrik)

Američan Robert Petrik (79), jenž se hrdě hlásí ke svému československému původu a který býval honorárním konzulem Slovenska na Floridě, aktuálně zaujímá v žebříčku nejzcestovalejších lidí planety 41. místo. V rozhovoru o expresním cestování mimo jiné vysvětluje, proč si návštěvou jižního pólu v soutěži „superturistů“ pomůžete hned o sedm bodů.

Kdy jste se rozhodl, že navštívíte všechny země světa?

Hodně jsem cestoval kvůli zaměstnání, byl jsem manažerem firmy Pfizer pro zavádění nových léků na zahraniční trhy. Takže jsem na počátku osmdesátých let vstoupil do cestovatelského klubu Travelers’ Century Club (TCC). A tehdy jsem si řekl, že si doplním ty státy, které mi ještě chyběly. V OSN je nyní 193 členů plus dvě země jako pozorovatelé. Jako poslední jsem přidal Jižní Súdán, kam jsem se dostal zhruba dva roky po vyhlášení jeho nezávislosti.

Co rozhoduje o pořadí na špičce žebříčku, když už si odškrtnete všechny nezávislé státy?

V seznamu TCC je 327 míst k návštěvě – kromě nezávislých států také různé autonomie, kolonie a odlehlé ostrovy. V druhém cestovatelském klubu Most Travelled People, kam jsem se zařadil později a kde jsem momentálně na 41. místě, má seznam dokonce 891 míst a já jich navštívil 646. Jsou v něm zahrnuty třeba všechny čínské provincie nebo francouzské departementy. Samozřejmě je to trochu svévolné ze strany organizátorů, co na listinu začlení a co ne. Seznamy se také mění v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].