Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Dvě tváře ČSSD

Na současné sociální demokracii je patrné, jak umí politika překvapit.

Jednání ústředního výkonného výboru ČSSD v Hradci Králové: Jiří Zimola a Jan Hamáček • Autor: ČTK
Jednání ústředního výkonného výboru ČSSD v Hradci Králové: Jiří Zimola a Jan Hamáček • Autor: ČTK
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Sociální demokraté jsou ve schizofrenní situaci. Do vedení strany míří nová generace politiků, kteří jsou evidentně liberálnější, ale i sociálnější, než jak tomu bylo u předchozí sady stranických funkcionářů. Zároveň jsou však součástí koalice, která sice opěvuje nablýskaný svět Applu, ale myšlenkově nás vede v čase zpátky. Do doby, kdy se nehledělo na křivdy či právní stát (viz aktuální zdanění církevních náhrad). Může tohle přežít?

Jana Maláčová, Tomáš Petříček, Kateřina Valachová, ale i Jan Hamáček, všechno jsou to čerství čtyřicátníci, či dokonce ještě třicátníci. Ve vládě se Stranou zelených či Pirátů by nepochybně zleva zaznívaly jen superlativy, protože by to byla proměna srovnatelná s revolucí. Jenže místo Pirátů jsou tu komunisté a místo Zelených SPD, k tomu navíc ještě všem dominuje ANO Andreje Babiše.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Nepochybně se časem budou vypočítávat dílčí zásluhy zástupců ČSSD, kdy se jim podařilo prosadit to či ono, ale je otázka, jestli to voliči v dalších volbách ocení. Je to totiž právě sociální demokracie, která drží SPD, KSČM a ANO u moci. Přirození stoupenci zmiňovaných politiků se přitom rekrutují spíše z kruhů, které jsou k Filipovi, Okamurovi a Babišovi více než kritické.

Na současné ČSSD je ovšem také patrné, jak umí politika překvapit. Není to tak dlouho, co nikdo jména Petříček a Maláčová neznal. Do ministerských postů se dostali náhodou a během chvíle se začali chovat jako zkušení matadoři.

Zejména ministr zahraničí Petříček (viz článek na str. 14–19) vyrazil dech všem, kteří se o diplomacii zajímají. Miloš Zeman byl tak zaslepen touhou pomstít se Miroslavu Pochemu za pár kritických slov na svou adresu, že mu do Černínského paláce proklouzl mnohem odvážnější a aktivnější politik, než si vůbec dovedl představit. Možná o budoucnosti sociálních demokratů nebude vypovídat nic tolik jako další osud šéfa české diplomacie.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 5/2019 pod titulkem Dvě tváře ČSSD