Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Českej chlap

Federální kriminální ústředna pátrá po muži na fotografii. Pohřešovaný má pleš a kolem ní zbytky tmavých vlasů. Je asi 175 cm vysoký, silnější (hodně silnější) postavy. Naposledy byl spatřen, jak nastupuje do škodovky a pouští si z autorádia Nedvědy. Měl na sobě něco neurčitého a trochu to páchlo potem a kouřem. Ztratil se českej chlap.

Byl to kumpán, všude ho bylo plno, díval se na televizi s kriminální ústřednou a fotbalem, kouřil sparty, chodil na Spartu a do hospody. Ale i to pivo se mu teď rozhodli znechutit. Začíná totiž suchej únor, měsíc bez alkoholu. Tahle akce říká, že správný muž myslí na svoje zdraví a psychickou rovnováhu, předchází civilizačním chorobám, chce být výkonný a fit, a proto omezuje alkohol.

Tomu se ovšem českej chlap od srdce zasměje. Českej chlap má totiž rád srandu. Kéž by se jeho synové a vnuci taky pořádně zasmáli. Ale ti tu jen sedí, hledí a nevědí, co by tátovi řekli. Jen si rozpačitě hladí fousy. Fousy! To si ani nedáte pivo, chlapi? To víš, tati, je suchej únor. A dívají se na chytré hodinky, chytráci. Už musí jít. Nebo běhat. Myslí přece na svoje zdraví.

Stejně jako nastupující generace mužů v Británii, USA a dalších zemích, kde právě končí podobná akce s názvem suchý leden; zúčastnily se jí údajně čtyři miliony lidí. Anebo v Německu, kde mají Sobertober čili Střízloříjen. Opíjení už není cool, zdraví je přednější, spotřeba alkoholu celosvětově klesá. V Česku tedy pomalu, držíme se na druhém místě s Francií, před námi je jen Litva.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].