Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Odvrácená tvář Ameriky

Jak se ve 21. století žije v Detroitu s potravinovými lístky? Proč je ve Spojených státech někdy lepší nejít na vysokou? S Lucií Kalousovou, socioložkou Kalifornské univerzity, o souvislostech mezi sociální nerovností, chudobou a zdravím.

Lucie Kalousová • Autor: Matěj Stránský
Lucie Kalousová • Autor: Matěj Stránský

Jako socioložka jste v USA zkoumala mimo jiné vztah mezi zdravím lidí a ekonomickým cyklem. Jsou lidé během recese nemocnější?

Není to tak jednoznačné. Recese zasahuje různé druhy lidí odlišně. Ztráta zaměstnání opravdu souvisí se zhoršeným zdravím, na druhou stranu když je někdo už starší a má fixní příjem, recese ho tolik zasáhnout nemusí. Dokonce existuje výzkum, podle kterého se zdraví starších lidí během recese zlepšuje.

Jak to?

Možných důvodů je víc. Zavírají se továrny, takže je méně znečištěné ovzduší, přičemž smog hodně škodí právě starším lidem. Pečovatelství je obvykle pokládáno za dost neatraktivní profesi a řada schopných lidí se do ní netlačí, ale když jiná práce v době krize není, jdou pracovat třeba i do domovů seniorů. Získáváme tak vlastně lepší péči o zranitelnější spoluobčany. Během recese také ubude dopravních nehod, protože lidé přicházejí o práci, takže do ní nejezdí autem a často ani nemají peníze na benzin. A když nejezdíte autem, klesá pravděpodobnost, že někoho srazíte. To se pak týká i mladších lidí.

Celkově však recese zdraví asi moc neprospívá.

Ano, neprospívá. I pouhá obava, že přijdete o zaměstnání, na vás má nepříznivý psychologický vliv, který po delší době může vést ke zdravotním problémům. Výrazně také stoupá počet sebevražd. Mezi lety 2007–2009, během tehdejší hospodářské krize, jsme to pozorovali ve Spojených státech i v Evropě a podobně tomu bylo za velké hospodářské krize ve třicátých letech 20. století.

Česko je oproti tomu pořád dost rovnostářské. Projevují se v něm tyto souvislosti také?

I v rovnostářské společnosti přicházejí lidé o práci. Jeden z důvodů, proč se hospodářská krize z konce minulé dekády ve Spojených státech tolik odrazila na zdraví obyvatel, je, že s ní byla spojena krize trhu s nemovitostmi. A příští krize v České republice se jí v tomto může podobat. Může se ukázat, že lidé nejsou schopni splácet své hypotéky. Nebo si je nebudou moci dovolit brát. Do toho budou třeba i hromadně přicházet o práci. Začnou se pak stěhovat do nevyhovujících bytů, příliš malých, nezdravých, nebo zůstanou úplně bez domova. Příští recese se na zdraví české populace určitě odrazí, záleží ale na tom, jaký druh recese to bude.

Jaké jsou další mechanismy, jimiž chudoba ovlivňuje zdraví?

Velkou roli hraje stres. V některých studiích zjišťujeme jeho míru pomocí dotazníků, v jiných se měří biologicky, ze vzorků slin nebo pomocí krevního tlaku. O sociologii se občas říká, že je to „věda samozřejmého“, že studujeme to, co už beztak víme. Ztráta zaměstnání zhorší kvůli stresu krevní tlak, to je přece jasné i bez výzkumů. Jenže nemocnější lidé přijdou o práci snáze než ti s pevným zdravím, takže to také může být obráceně – člověk s vysokým tlakem má v práci problémy, potřebuje chodit častěji k doktorovi, nestíhá a podobně, a místo ztratí. Existují statistické metody, jak si s tímhle faktorem poradit, a někdy pomůže náhoda – když se zavře celá továrna, není to určitě kvůli něčímu zdraví. Je to externí šok. Díky tomu můžeme sledovat změny zdravotního stavu i poté, co o místo přijdou úplně zdraví lidé – ti, kteří by je jinak určitě neztratili.

V Detroitu, jehož obyvatele jste dlouhá léta sledovali, se zhroutil celý segment automobilového průmyslu. Co to ještě způsobilo?

Zdraví tamních lidí se všeobecně zhoršilo. Nízký příjem a nedostatek pracovních příležitostí se promítnou do každé oblasti života. Jedním z faktorů, kterými jsem se zabývala, jsou změny spánku. Spánek je na začátku i konci všeho – člověk, který nespí, má například horší kognitivní schopnosti, což pak narušuje další oblasti jeho života. Porovnávali jsme tedy, který druh ekonomické deprivace má nejsilnější vliv na kvalitu spánku. Zjistili jsme, že důležitý je například nedostatek jídla a také ztráta bydlení. Naopak ztráta zaměstnání se tolik neprojevuje.

Jak si to vysvětlujete?

Není to zase tak překvapivé. Možná se v noci budíte prostě proto, že máte hlad. A když bydlíte se třemi dalšími rodinami, nemůžete spát třeba i kvůli tomu, že vás někdo ruší. Nedostatek jídla je ale ve Spojených státech opravdu zvlášť závažný problém a my se snažíme přemýšlet i o tom, jak hladovějícím pomoci. Nikdo se z existenčních problémů nevyhrabe, když nemůže spát a neudrží si kvůli tomu zaměstnání. Je to začarovaný kruh.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].