Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Další vyhazov

Zatímco Národní galerie v Praze (NGP) otevírá své nové stálé expozice, které ji vracejí na kulturní mapu Evropy, a z hibernace se probouzí dokonce i její Veletržní palác (více na str. 49), část výtvarné obce je opět znepokojena tím, co se děje v nejvyšších patrech této instituce. Její výkonná ředitelka Anne-Marie Nedoma totiž dala výpověď kurátorovi Adamu Budakovi. A všichni mají ještě v dobré paměti, jaká pachuť letos provázela vyhazov generálního ředitele NGP Jiřího Fajta, který si Budaka do galerie přivedl jako očekávanou hvězdu.

Argumenty ředitelky nicméně vypadají přesvědčivě a souhlasí s nimi i šéf Veletržního paláce Michal Novotný, který musel s Budakem na „speciálních projektech“, jak zněla náplň jeho poslední pozice, spolupracovat. Z hvězdy se podle nich rychle stal nekolegiální potížista, který uměle navyšoval rozpočet na „své“ akce, spoluprací s komerčními galeriemi porušoval etický kodex zaměstnavatele nebo nebyl schopen připravit plán výstav pro příští rok, který by se dal realizovat. V běžné práci by to stačilo k rozvázání pracovního poměru a tichému odchodu. Jenže Fajtův vyhazov na jaře veřejnost naučil ostražitosti: co když jsou i za Budakovou výpovědí jiné důvody, než o jakých se oficiálně mluví?

Ve Fajtově případě bylo od začátku evidentní, že se tehdejší ministr kultury Antonín Staněk zbavil letitého kritika Miloše Zemana. Což následně potvrdil prezident, když po této službičce Staňka vytrvale držel řadu měsíců ve funkci i přes snahu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].