Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Fobie z dírek

Uííí. Jukííí. Fůůůůůj. iPhone 11 Pro. Bléééé. Tak tohle je ta trypofobie, fobie z malých dírek a hlavně jejich shluků. Nový telefon iPhone 11 Pro od Applu má – jak je známo – tři objektivy, takže vyfotí i to, co nechce. Ovšem právě ty tři dírky způsobily, že se vyděsili trypofobici a dali o sobě vědět.

Trypofobie je jedna z těch zvláštních diagnóz dneška, o nichž donedávna nikdo nevěděl a které medicína ani pořádně nezná, ale šíří se jako pandemie moru. Největší přenašeč nejsou protentokrát krysy, ale sociální sítě. Ohniskem hnusu je Instagram. Je tu spousta detailů, včelích pláství nebo proděravělých skalních útvarů a divných hub. Nebo kynuté těsto. Pěkně zblízka, samý důlek. Jukkkííí.

A věděli jste, že když odkvete lotos, zbude květní lůžko, v něm kulaté dírky a v každé semínko? Blé, blé. Za použití umělé krve a Photoshopu lze pak takové dírky udělat třeba na obličeji a vznikne obraz, po jehož spatření si strašně chcete umýt ruce i mozek. Ale ani to nepomůže, pryč už ho nedostanete, už vám pořád bude dělat husí kůži a fůůůůůj.

Dírky jsou ovšem nepochybně staré jako lidstvo samo a Guardian jim věnoval rozsáhlý článek, kde rozebírá, proč jsou tak nechutné. Protože kde jsou dírky, tam jsou červi, paraziti a hniloba. A proto se dostaví pocit hnusu, tahle spolehlivá obrana lidského druhu před vším odporným, nakažlivým a potenciálně zabijáckým. Aby člověk natrefil v dnešní hygienické realitě na červivé maso, musel by se dost snažit. Na internetu jsou však nechutné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].