Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Zkuste to znovu, Viktore

Maďarský kandidát do Evropské komise má potíže. Už podruhé.

Výběr eurokomisaře by teoreticky měl být radostnou záležitostí. Členské země Unie už vědí, čemu se jejich zástupce bude věnovat, a hledají mezi svými politiky a vysokými úředníky tu nejvhodnější nebo nejvhodnějšího. V praxi to ale také může být bolehlav, jako v případě Maďarska. Země dostala v komisi Ursuly von der Leyen na starosti rozšiřování a unijní sousedství. Prvního maďarského kandidáta, právníka a politika Lászla Trócsányie, europoslanci v září odmítli kvůli nejasnostem v jeho osobních financích. Jeho náhrada, Olivér Várhelyi, jim také nestačil. Dostane ještě druhou šanci přesvědčit europoslance, že své eurokomisařské roli dostojí. Ale je dost dobře možné, že vláda Viktora Orbána bude vybírat svého eurokomisaře natřikrát – přinejmenším.

Čistě profesně je kariérní diplomat Várhelyi (47) dobrý kandidát na prakticky jakékoli portfolio. Má pověst inteligentního a v evropské politice velmi dobře zorientovaného muže. Zároveň v bruselských kruzích platí za loajálního vyslance premiéra Orbána. Těžké by to ale měl každý maďarský nominand. Starost o unijní sousedství v sobě obsahuje i péči o vládu práva v zemích mimo EU, kde je demokracie neusazená – na Balkáně, ve východní Evropě či v severní Africe. Maďarská vláda je komisí oficiálně vyšetřována kvůli podezření, že právě vládu práva ve své vlastní zemi ničí.

Její nominand je tedy v očích ostatních evropských zemí nedůvěryhodný. Orbán má navíc své ambice na Balkáně a do tamních záležitostí zasahuje. Poskytl azyl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].