Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Skřítci v Praze

Antti Leikas: Skřítek. Cesta do tmy
Antti Leikas: Skřítek. Cesta do tmy

Antti Leikas (1967) je sice původní profesí matematik, ale i na poli literatury se docela činí. Byl šéfredaktorem severofi nského kulturního magazínu Kaltio a je autorem humoristické trilogie. Ovšem až s knihou Skřítek pronikl do zahraničí, konkrétně do Česka. Ostatně kde jinde by měl nejdřív vyjít překlad románu, v němž se „fi nské podivno mísí s magičností Prahy“ – města, kam spisovatel v mládí jezdíval.

Leikas je autorem, vypravěčem i hrdinou příběhu, který se točí kolem skřítků. Záhadní tvorové ho fascinovali už od dětství a prý mu v minulosti několikrát zachránili život. V posledních letech se rozhodl výzkumu skřítků věnovat naplno a napsat o nich knihu, k čemuž mu pomohlo několik grantů. Zvrat v bádání po archivech evropských knihoven přinesla nečekaná návštěva tvora jménem Koponen se špičatou čepičkou, dýmkou a zálibou v kvalitní whisky. O pár dní později se podobně náhle objevila atraktivní zástupkyně Finského fondu kultury Pamela. Zavedla ho do bytu mrtvého skřítka a tím začalo strhující několikadenní dobrodružství, v jehož trysku Antti odhalil nejen tajemství překvapivě štědrých grantů od nejrůznějších institucí, ale i některá tajemství skřítků, a dokonce pár záhad vesmíru. Leikas zároveň ponechává některé linie nedopovězené a zjevně si nechává prostor pro pokračování ságy, v níž prozradil i pravou identitu Golema.

Při hodnocení knihy se vnucují gastronomická klišé jako „příjemná jednohubka“ a dílo, jež „zhltnete na posezení“. Jde o zábavné čtivo, které…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].