Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Poker v září

Jak mi Volodymyr Zelenskyj neposkytl rozhovor

Fráze „quid pro quo“ se obvykle překládá jako „něco za něco“. V případě kontaktů mezi prezidentem Trumpem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským se zdá, že oním „quo“ bylo veřejné vyhlášení závazku vyšetřovat Joea Bidena a průběh voleb 2016. Deník The New York Times oznámil, že k veřejnému prohlášení mělo dojít v mém programu na televizní stanici CNN. Myslím tedy, že dlužím čtenářům vysvětlení, jak průběhu událostí rozumím já.

Bez soustředění

O Zelenského vystoupení v našem pořadu jsem měl spolu se svým týmem zájem od jeho dubnového zvolení prezidentem. Jedná se o fascinující politickou postavu, naprostého outsidera, který rychle vystoupal k moci. Ukrajinu jsem navštívil několikrát a jejího předchozího prezidenta jsem zpovídal třikrát, měl jsem tedy o zemi dobrou představu i dobré kontakty v ní.

Začali jsme proto navazovat styky s novou ukrajinskou administrativou a proces byl celou dobu věcný a srdečný. Hlavám států často přijde vhod, když mohou poskytnout rozhovor v době každoročního zasedání OSN v září v New Yorku, a o to jsme také usilovali.

Zhruba týden před začátkem hlavního shromáždění se v Kyjevě konala jiná významná konference, také každoroční záležitost, na níž se scházejí ukrajinské elity se západními politiky, diplomaty, intelektuály a novináři. Protože jsem měl plánovánu účast, zeptal jsem se, zda bych se nemohl se Zelenským setkat, aby si na mě zvykl a abychom dohodli plánovaný rozhovor. Jeho kancelář ochotně souhlasila.

[pull-quote…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].