Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Market s informacemi na Úřadu vlády

Soud natvrdo popsal éru expremiéra Petra Nečase

Ta doba bohužel neměla pro lobbisty upravena jasná pravidla, která vlastně neexistují doposud. Tento případ je toho typickým svědectvím. V normálně fungujících demokraciích je to něco naprosto nepředstavitelného. Je to velmi nemravné, neetické, ale není to protiprávní.“ Těmito slovy minulý týden doprovodila soudkyně Monika Křikavová zprošťující rozsudek nad někdejší milenkou (dnes už manželkou) premiéra Petra Nečase a šéfkou jeho kabinetu Janou Nečasovou (dříve Nagyovou), lobbistou Ivem Rittigem a jeho právníkem Davidem Michalem, kteří byli žalováni za vynášení a zneužívání utajovaných informací. Osvobozující verdikt soudkyně Křikavové rozhodně neznamená, že se skutek nestal.

A pak pocítil klid

Státní zastupitelství pro trojici požadovalo tříletý trest. Konkrétně za to, že Rittig se měl v roce 2012 dozvědět od Nagyové o tajném materiálu kontrarozvědky BIS zaslaném premiérovi Nečasovi, a protože si dovodil, že se týká právě jeho, objednal se podle obžaloby u Nečasovy milenky jeho právník Michal s úkolem zjistit od ní, co o Rittigovi BIS píše, a lobbista pak mohl podniknout konkrétní kroky, aby zakryl svůj vliv na státní orgány a instituce. Právě tímto neformálním vlivem a vazbami na politiky ODS byl Rittig dlouhá léta proslulý a vládlo přesvědčení, že z nich dokáže těžit.

Zatímco jiný soudní senát v minulosti uznal trojici Rittig-Michal-Nagyová vinnou, senát vedený soudkyní Křikavovou jeho rozhodnutí nyní revidoval. O jaké důkazy se soud opíral a proč je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].