Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Guláš s knedlíkem tady nefunguje

Základem je pivo. (Henri Abril Ordoñez)
Základem je pivo. (Henri Abril Ordoñez)

Pětatřicetiletý kuchař Henry Abril Ordoñez vaří v české pivnici Golden Prague v ekvádorském městě Cuenca naše jídla a vysvětluje, proč některá z nich latinskoamerickým štamgastům nechutnají.

Která česká jídla nabízíte?

V jídelním lístku máme celkem 25 pokrmů a šest z nich je českých. Největší popularitu si drží pečené koleno, dále nabízíme hovězí guláš, řízky, škvarkovou pomazánku na kmínovém chlebu, klobásu a dětmi oblíbený obalovaný sýr.

Proč v podniku, který si zakládá na tom, že dělá ležák podle české receptury, nemáte pestřejší české menu?

Když se Golden Prague v červnu 2017 otevíral, byl to koncept české restaurace. V nabídce byly kromě jiného i ovocné knedlíky, ale pro Latinoameričany je sladký oběd něčím extravagantním. Další českou klasikou na lístku byly utopence. První dva měsíce se jich prodalo 220, ale třetí už jen šest. Zákazníci je vyzkoušeli, ale nechtěli si je dát znovu. Jsou – stejně jako nakládaný hermelín – chuťově dost silné a prostě příliš exotické. Základem projektu je čepované pivo, ale tady se pije jinak než u vás. Ekvádorec si ho dá jen k plnému talíři. Pokud by se neprodávaly dobře pokrmy, nešlo by na odbyt ani pivo. Museli jsme tedy nabídku udělat více mezinárodní, aby tam místní našli to, na co jsou zvyklí.

Proč obyvatelům Ekvádoru naše kuchyně nechutná?

Ekvádorci obecně nejsou příliš naklonění experimentování. Připadá mi, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].