Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Společnost

Učitelé 2019: jak na tom skutečně jsou

Ve středu proběhla dlouho slibovaná jednodenní stávka učitelů. Zapojila se do ní nebo ji podpořila více než polovina škol – a ministr ji označil za debakl. Kantoři tvrdí, že vláda neplní sliby, vláda učitele obviňuje z nevděčnosti. Jak se ministerská čísla a sliby potkávají s realitou? Jak ji vidí samotní učitelé a proč někteří z nich tentokrát stávkovat odmítli?

Emílie Hulcová (vpravo) a Martin Vázler • Autor: Matěj Stránský
Emílie Hulcová (vpravo) a Martin Vázler • Autor: Matěj Stránský

Stojíme si za svým

O peníze tady jde, ale ne v první řadě. Angličtinářku Emílii Hulcovou (63) a tělocvikáře Martina Vázlera (28) samozřejmě spory o tom, jestli má být navýšení učitelských platů o 15, nebo o 10 procent a jestli má těch 10 být spíš 10 + 0, nebo 8 + 2, zajímají. „Ale je to jen poslední stéblo, co oslovi zlomilo hřbet,“ říká Hulcová o Babišově zimním slibu 15 procent, který se v průběhu letošního roku postupně měnil – a smrskával.

Všichni tu vědí a přiznávají, že na kantorech hřešila drtivá většina předchozích vlád. Současný ministr Robert Plaga (ANO) patří mezi ty lepší a nynější vláda aspoň nějaké peníze školství a na platy učitelů skutečně přidává. „Ale lhát se nemá a dělat z lidí hlupáky také ne – a přesně to současná vláda dělá stejně jako ty předchozí,“ říká učitelka na jedné z pěti sokolovských základních škol k důvodům, proč ona a její kolegové ve středu stávkovali.

Reálným důvodem ke stávce je tady spíš celková frustrace než další slib, splněný zpola nebo vůbec. A důvodů k ní je dost. Nárůst papírování a nesmyslných formulářů. Pocit, že ministerstvo a školská inspekce nestojí za učiteli, ale proti nim. Rodiče, kteří se domnívají, že stále větší množství práv a možností ovlivňovat chod školy s sebou zároveň nenese žádnou odpovědnost. Nepromyšlené a nedotažené inkluzivní vzdělávání, které odčerpává síly a komplikuje učení. A k tomu všemu pocit, že spoluobčané se na učitele dívají jako na věčné stěžovatele, kterým končí práce ve dvě, mají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].