Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Nehtové umění

Vítáme vás u nového vysílání ČT art. Ano, měla to být televize pro náročného diváka, co má rád pop-art a land art a občas pro odlehčení artový film na čtyři hodiny. Sledovanost však dosáhla záporných čísel, proto jsme přidali do programu populární nail art, umění krásných nehtů. Na vlastní nehty by měl mít náročný divák ty největší nároky, nemyslíte?

Předně jsme zařadili do schématu dokumentární film NAILGasm. Vznikl již v roce 2012 a zachytil rodící se fenomén nehtového umění – ženy z celého světa se rozhodly, že doteď to byla nuda a že začnou tvořit. Kdoví proč si na to vybraly doposud bezvýznamnou součást svého těla, nicméně na jejich nehtech vznikla svébytná odnož surrealismu. Přistávali na nich motýlci, vycházely komety, třpytily se drahokamy. A proč nepřidat třeba miniaturní kiwi? Zhruba padesátka žen se v tomto dokumentu vyznala, že když se podívá na tu krásu, zažívá nailgasm.

Od té doby se nail art zdárně rozvíjí a daří se mu zejména v chudnoucích, vylidňujících se oblastech s opuštěnými chemičkami. Právě ve městech s nejvyšší nezaměstnaností vzniká nejvíc nehtových studií, zjistili před časem novináři z německého listu Die Zeit – a náš průzkum ve vlaku do Teplic to potvrzuje. A teď chvilka sociální poezie: Když je všude kolem šeď, skrz své nehty na ni hleď.

A nyní něco lehčího. Na řadu přicházejí Nehtovinky – novinky ze světa nail artu. Trendem pro letošní zimu jsou takzvané tonální nehty, tedy nehty různých tónů. Vzniknou tak, že se žena postaví v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].