Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Kdo bude platit večeři

Babiš chce z Unie víc peněz, ale hledání sponzorů se komplikuje

Buďte féroví, nezasedlí a hlavně štědří. (Premiéři zemí V4) • Autor: Matěj Stránský
Buďte féroví, nezasedlí a hlavně štědří. (Premiéři zemí V4) • Autor: Matěj Stránský

Říkají si „Přátelé koheze“ a spojují je dvě věci. Vedou chudší země EU, které těží z unijních fondů, a rádi by, aby příliv peněz dál trval. Příležitostně se kvůli tomu scházejí už sedm let, naposledy minulý týden v Praze. Lídři 16 zemí EU tu podepsali společnou deklaraci, podle které by se jim v připravovaném unijním rozpočtu nemělo na peníze sahat.

„Podle nás je to nespravedlivé,“ prohlásil za účastníky summitu hostitel Andrej Babiš, když popisoval společný postoj k rozpočtovému návrhu, který coby výkop k prosincovým jednáním předložila Evropská komise.

Společný rozpočet se v EU schvaluje vždy na sedm let a příští období začíná v roce 2021. Brusel kvůli brexitu navrhuje přerozdělování zmenšit a část peněz z kohezních fondů přesměrovat na nové priority, jako jsou inovace, ekologie a bezpečnost. V prosinci se má rozpočtem zabývat summit lídrů celé Unie. Debata už se vede dva roky, ale zatím bez jasného výsledku a vzhledem k citlivosti pro všechny zúčastněné se může snadno protáhnout až do příštího roku.

Jisté každopádně je, že východiska se pro Babiše a jeho hosty nevyvíjejí moc příznivě. Mimo jiné proto, že země jako Česko bohatnou a jejich vizitka ohledně využívání společných peněz není v posledních letech právě nejlepší.

Smart a green

Kohezní politika, zaměřená na vyrovnávání ekonomických rozdílů mezi bohatými a chudými částmi Unie, tvoří v unijním rozpočtu největší položku. Loni na ni šlo bezmála 50 miliard eur, třetina všech sdílených peněz.

Těch…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].