Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

S Kellnerem v obýváku

Respekt 45/2019

Marek Švehla v posledním vydání Respektu zkritizoval plánovaný vstup Petra Kellnera, respektive PPF do TV Nova: Kellner je podezřelý, protože je bohatý, a tudíž příliš mocný, podniká v Číně a v Rusku a prý otáčí českou zahraniční politiku. „Nikdo by se neměl divit, pokud prodej mediální platformy s potenciálem měnit veřejné mínění vzbuzuje pozornost a obavy,“ píše Švehla. Budiž, je to Švehlův názor, na který má jistě právo. Na co právo ale nemá (pokud tedy chce být dál považován za novináře), je manipulace.

„Člen vedení PPF Vladimír Mlynář se v České televizi ohradil proti obavám ze vstupu firmy do Novy a dodal, že jeho disidentskou minulost je třeba brát jako záruku toho, že Nova nebude sloužit snahám o erozi české svobody a demokracie,“ napsal zástupce šéfredaktora Marek Švehla. Pravda je přitom taková, že toto jsem nikdy neřekl a lze to snadno prokázat.

Událostech, komentářích dne 29. října jsem na otázku moderátorky „jak chce PPF vyvracet obavu, že by mohla skrze televizi Nova prosazovat svoje zájmy“ doslova uvedl toto: „Nezlobte se, ale já nebudu nic vyvracet dopředu. Já myslím, že každý, kdo si koupí majetek, včetně médií, a zaplatí za něj velké peníze, má právo s ním nakládat. A já jsem řekl, že my budeme budovat slušnou, vyváženou, komerční televizi. A nechte nás tu televizi převzít. Počkejte, co bude ta televize vysílat. A pak ji hodnoťte. To je přece docela absurdní debata, abych tady dopředu… ještě jsme tu televizi ani nekoupili ani nepřevzali a už se mám z něčeho obhajovat? Ne, já se z ničeho obhajovat nebudu. Já jsem člověk, který strávil většinu svého života bojem za svobodu a demokracii, a nebudu se tady zpovídat nějakým lidem z nějaké organizace (Syndikát novinářů), která po pravdě řečeno ani nevím, koho reprezentuje.“

Nic o žádné mojí garanci ve vztahu k obsahu TV Nova s odkazem na moji disidentskou minulost řečeno nebylo. Nezaznělo nic z toho, co tvrdí Marek Švehla a s čím následně ve svém textu ostře polemizuje a dokazuje, že to určitě stejně neudělám. V nejlepší tradici fake news si můj citát prostě vymyslel.

Metoda, kdy vložím oponentovi do úst něco, co neřekl, abych s tím následně nesouhlasil a dokázal na tom, že mám pravdu, není žurnalistika, ale obyčejná manipulace. A je úplně jedno, u kterého ze soukromých vlastníků médií je dotyčný novinář zaměstnán: jestli u Bakaly (jako Marek Švehla), nebo v TV Nova. Nic na tom nezmění kádrování majitelů médií na ty dobré, jako je Zdeněk Bakala, u něhož Švehla dojemně ujišťuje, že „Bakalovi jako vydavateli zpravodajských periodik není co vytknout“, a na ty údajně zlé, jako má být PPF.

Naprosto přesně to pojmenoval Saša Vondra v nedávném rozhovoru pro MF DNES: „Respekt jede čím dál víc na vlně jediného správného pohledu na svět, který je za každou cenu nutné prosazovat a vnucovat ostatním.“ Já dodávám, že dokonce i za cenu vymýšlení si. Smutné.

Vladimír Mlynář, člen představenstva PPF, a. s.

Co nám chtěl tedy říct?

Obvinění ze záměrné manipulace zní jako něco, proti čemu by se měl člověk bránit. Tak alespoň několik slov na vysvětlenou. Žádný citát jsem si nevymyslel. Pouze jsem v komentáři interpretoval Mlynářova slova. Možná chybně, to nelze vyloučit. Vladimír Mlynář nám ale jinou, tentokrát už „správnou“ interpretaci nenabízí. Takže pokud jeho zmínka o disidentské minulosti nebyla míněna jako jisté uklidnění veřejnosti a svého druhu záruka, proč to potom říkal? Chtěl nám oznámit, že podpis Charty 77 dává člověku i po třiceti letech a po mnoha zatáčkách osobního vývoje kompetenci ignorovat pochopitelné obavy profesní organizace o svobodu novinářů v nejvlivnějším médiu? Tak trapné to je?

A k prosazování pohledu-názoru na svět: nad stránkami názorového časopisu bývá zvykem se ptát, jaký názor se prosazuje. A tady  „prosazujeme“ , že je třeba s nedůvěrou posuzovat kroky vlastníka nejvlivnějšího média, který v minulosti projevil obratnost při ovlivňování politiků. Takový názor Respekt zastávat bude.

Marek Švehla

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].