Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Další blamáž

Sýrie odmítla plán Andreje Babiše na stavbu sirotčince poblíž Damašku

Plán českého premiéra, který měl na pozadí evropského sporu o migrační kvóty dokázat, že se jeho země nevyvlíká z pomoci obětem syrské občanské války, se přesně po roce dostal do slepé uličky. Andrej Babiš chtěl původně postavit soukromé útočiště pro nezaopatřené syrské děti přímo v Sýrii a projekt už měl vytipovanou lokalitu a rozkreslený návrh. Syřané však nyní premiérův sirotčinec odmítli. Je to už druhá „jednoduchá“ migrační iniciativa předsedy vlády, která narazila na komplikovanou realitu.

Je tam všechno

Babiš přišel s nápadem na stavbu sirotčince v Sýrii loni na podzim. Reagoval tím na přetrvávající kritiku visegrádských zemí ze strany evropských institucí, že se odmítly podílet na kvótovém přerozdělování uprchlíků (generální advokátka soudu EU minulý týden sdělila, že se tím Česko spolu s Polskem a Maďarskem dostaly do rozporu s evropskou legislativou), a také na výzvu opoziční europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL), aby Česko převzalo do péče padesát syrských sirotků z řeckých uprchlických táborů, což se setkalo s příznivou reakcí části politické scény i veřejnosti.

Babiš nápad od počátku koncipoval jako svůj soukromý projekt – vynecháním státu a jeho pravidel chtěl celou věc „zjednodušit a zrychlit“, spolupracovala na něm jen velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi, která komunikovala přímo s premiérem. Partnerem v Sýrii se stala humanitární organizace Syrský arabský červený půlměsíc (SARC), která spolupracuje s českým Červeným křížem a v minulosti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].