Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Naprogramovat dobrodružství

Malé čtenáře se nevyplácí podceňovat. Vojtěch Matocha v druhém dílu bestsellerové Prašiny ještě přitvrdil.

Vojtěch Matocha • Autor: Milan Jaroš
Vojtěch Matocha • Autor: Milan Jaroš

„Má to být tvrdý byznys, ale oni ze mě chtějí vytáhnout, co se bude dít dál,“ usmívá se projektový manažer Vojtěch Matocha, když popisuje poměrně častý průběh svých pracovních jednání. Namísto podrobností o nové aplikaci, kterou s kolegy vyvinuli, se zákazníci chtějí nejprve bavit o pokračování jeho knihy Prašina. Debut osmadvacetiletého programátora se totiž loni stal na domácím trhu vyhladovělém po původním dobrodružném příběhu hitem nejen mezi dětmi, ale často i čtenáři středního věku.

První, dvanáctitisícový náklad se rychle rozprodal, pomalu se připravuje jeho filmová adaptace a na Velký knižní čtvrtek vyšel netrpělivě očekávaný druhý díl s podtitulem Černý merkurit.  Fiktivní pražská čtvrť Prašina, kde nefunguje elektřina, zastavují se hodinky a nedosáhne sem mobilní signál ani internet, se opět stává dějištěm dobrodružství pro dvojici nyní čtrnáctiletých hrdinů, chlapce Jirky a dívky En.

Vlčata neusnula

V jedničce jsou jeho hrdinové okolnostmi donuceni rozluštit příběh dávného vynálezce Hanuše Nápravníka, který stojí za vznikem tajemné Prašiny. Ve hře byla kapalina, která je podstatou jejího fungování, nyní je tu další záhadná látka. Černý merkurit kumulující ohromné množství energie, který doslova oživí další zákruty Nápravníkova osudu a zároveň se stává reálnou hrozbou. „Věděl jsem, že bude pokračování, už když jsem psal první díl. Psaní si vždy rozvrhnu po kapitolách a jednoduše si k nim napíšu, co se v nich bude dít. Nejsem z autorů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].