Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Téma

Co láká Petra Kellnera na televizi Nova

Nový Respekt: Kdo ovládne Českou televizi a Novu

O čem se bude zítra hlasovat? • Autor: Hynek Glos / Lidové noviny / Pr
O čem se bude zítra hlasovat? • Autor: Hynek Glos / Lidové noviny / Pr
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Skupina PPF podle ČTK prostřednictvím dceřiných společností podepsala dohodu se společností Central European Media Enterprises o jejím plném převzetí. CME provozuje televizní stanice v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku, ve Slovinsku a v České republice, kde vlastní TV Nova. Hodnota transakce se odhaduje na 2,1 miliardy USD, přibližně 48,4 miliardy korun. Právě tomu, že nejbohatší člověk v zemi Petr Kellner se svou skupinou PPF již dlouho zvažoval koupi Novy, se věnuje jeden z hlavních texů v novém Respektu 44/2019.Související článek Lákavá kořist pak zachycuje, jak si někteří politici chtějí podmanit sdělovací prostředky veřejné služby, tedy Českou televizi a Český rozhlas.

Boj o televizního diváka má nyní v Česku více podob a běží na několika frontách. Jedna z nich se týká nejsledovanější televize Nova. Její majitelé po letošním přeskupení akcionářské struktury otevřeně říkají, že hledají kupce, a podle zpráv z poslední doby se už jeden našel – nejbohatší člověk v zemi Petr Kellner se svou skupinou PPF. Zatím nelze s jistotou říct, že k prodeji dojde. Jisté ale je, že by to nebylo překvapení. Koupě Novy dává Kellnerovi smysl z řady důvodů, ať už jako prosperující podnik, který se hodí k dalším jeho firmám, nebo jako páka k případnému ovlivňování zdejšího dění.

Celá sada věcí

Zprávy o Kellnerovi a Nově se vracejí s různou intenzitou už několik let. Minimálně od okamžiku, kdy Andrej Babiš půl roku před volbami 2013 koupil od německých majitelů vydavatelství Mafra se dvěma celostátními deníky. Ostatní zdejší velkopodnikatelé ho začali napodobovat a výsledkem je, že v českých rukou už jsou všechna zdejší velká média – s výjimkou Novy. Zároveň platí, že skoro všichni lidé z předních pozic zdejších miliardářských žebříčků nějaké velké médium vlastní – kromě Kellnera.

Dohodnout se s majiteli Novy bylo donedávna složité, protože sami nevěděli, kudy se bude jejich podnikání ubírat. Nova je už přes deset let součástí filmařsko-televizního koncernu Time Warner, který se sám v roce 2016 stal předmětem zájmu další známé americké firmy, telefonního operátora AT&T. Transakce se protáhla na tři roky kvůli blokádě ze strany amerických úřadů obávajících se vzniku nebezpečné vertikály poškozující konkurenci. Akcionáři si nakonec prosadili svou až u soudu, kde letos v únoru definitivně vyhráli. Time Warner se stal součástí AT&T a tím se otevřel prostor řešit i majetek v Evropě včetně Novy.

Když finanční ředitel AT&T John Stephens v červenci vysvětloval burzovním analytikům, jak chce snížit dluh nabraný kvůli koupi Time Warner, zmínil, že má „celou sadu věcí“ na prodej. Mezi nimi výslovně jmenoval i firmu CME, přes kterou Time Warner ovládal Novu a další televizní kanály na Slovensku, v Bulharsku, v Rumunsku a ve Slovinsku. Totéž Stephens zopakoval na dalším setkání s investory v září. Dva týdny poté vyšla na českém zpravodajském serveru Hlídací pes zpráva o tom, že Kellner má zájem o celou firmu CME a že je jediným „finalistou ve hře“. Hospodářské noviny přišly předminulý týden s informací, že jednání mezi AT&T a PPF „finišují“ a mají skončit „během několika dní“. Bulharská média ve stejnou chvíli psala o tom, že transakce už je uzavřena, kupní smlouva podepsána a že informace bude zveřejněna až po bulharských komunálních volbách vyhlášených na minulý a tento víkend.

O prodej Novy se podle informací Respektu zajímají i zástupci amerického ministerstva zahraničí a tamní bezpečnostní komunita. Hlavní činností PPF je dnes půjčování peněz v Číně a telekomunikační služby v Česku a na Balkáně. V Číně se loni PPF dohodla na spolupráci se státní firmou Huawei při budování nových sítí 5G. V USA je ale Huawei považován za podnik provázaný s čínskou špionáží, takže vztahy PPF právě s touto firmou mohou pro Američany představovat problém. „Reputační riziko“ zmiňoval i Hlídací pes jako možný důvod, proč AT&T jako americká firma s prodejem Kellnerovi otálela. Řešením může být podle serveru prodej přes prostředníka.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].