Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Společnost

Šance, která se neopakuje

Koleje se v současné Praze stávají nedostupným zbožím a studenti hledají na trhu alternativu

Kdysi nouzové řešení, dnes žádané zboží. (Vysokoškolské koleje Strahov) • Autor: Matěj Stránský
Kdysi nouzové řešení, dnes žádané zboží. (Vysokoškolské koleje Strahov) • Autor: Matěj Stránský

Letošní podzim vnesl do života studenta antropologie Davida Jelínka změny, které lze u mladého člověka označit za významné milníky. Sestěhoval se dohromady se svou přítelkyní a také si začal vedle studia pravidelně vydělávat. Tyhle změny by nejspíš nenastaly, pokud by David dostal od univerzity ubytování na kolejích, tak jako ho byl zvyklý dostávat po předchozí čtyři roky studia. Když se však uprostřed letošního léta dozvěděl, že pokojík na koleji Hvězda za velmi příznivé čtyři tisíce korun měsíčně tentokrát z kapacitních důvodů nedostane, byl nucen hledat si bydlení jinde.

Poté co nepochodil na kolejích ostatních univerzit – všude měli plno –, začal David pátrat na volném trhu, kde jsou nabídky podstatně dražší. Přes známé se mu nakonec podařilo sehnat pokoj v bývalém sklepě. „Je tam vlhko a někdy je cítit plyn z plynoměru ve skříni, zas taková hrůza to ale není,“ popisuje tmavovlasý mladík. Za dvacetimetrový pokoj David platí 7500 korun, tedy zhruba dvojnásobek toho, co dříve na kolejích. Tak vysoký nájem už nepokryje kapesné od rodičů, David si proto začal přivydělávat učením angličtiny. Jeho přítelkyně se zároveň solidárně nabídla, že mu s náklady pomůže a přistěhovala se k němu, ačkoli pochází z Prahy a mohla by bydlet u rodičů.

Současný pokoj je oproti stísněné komůrce na Hvězdě dvojnásobně větší, a také bydlení s partnerkou má své nesporné výhody, kdyby měl ale David na výběr, radši by prý ještě chvíli žil bezstarostným studentským životem na kolejích. „Přijde…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].