Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Podzimní párování

Už tu jsou zase podzimní slevy. Znáte to. Člověk jde do obchodu, prochází sem a tam a nic se mu úplně nelíbí. Ale za tu cenu? Nakonec odchází s věcí, kterou nechtěl – mohou to být trochu těsné kalhoty, případně něco na úklid. To je princip podzimních slev, ale také podzimního párování, které se však neodehrává v supermarketu, ale na partnerském trhu. Nastávají partnerské výprodeje.

Anglicky je to „cuffing season“, v češtině by to mohlo být velké říjnové párování – nastává totiž pravidelně kolem výročí Velké říjnové revoluce. Není to však nic revolučního, spíš stará záležitost. V zimě se člověk prostě potřebuje zahřát.

A platí to i pro singles, kteří si po celé léto užívali velkou party a nezávazné flirty. Jak se ale ochladí, radši by se usadili u kamen nebo aspoň u seriálu, dali si teplé kakao a k někomu se přitulili. Nutkání tulit se je tak silné, že postupně přestane být důležité ke komu.

Má to různá zdůvodnění. Například biochemické – v zimě se v důsledku úbytku slunečního svitu snižuje produkce hormonu serotoninu. A povzbudit hormony štěstí dokáže právě fyzický kontakt mezi dvěma jedinci. Nebo společenské – o Vánocích vždycky přijede teta a ptá se: „Tak co? Už?“ A nejjednodušší je jí aspoň někoho ukázat. Kromě toho, být doma v zimě sám je nuda a pruda.

Začátek cuffing season ohlašuje vždycky záplava článků, které varují před možnými následky. Člověk si snadno vybere někoho, koho vlastně nikdy nechtěl. V březnu to začne být neudržitelné a je vážně potřeba se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].