Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Hamáček ve službách Srbska

Ministr vnitra odmítá za Česko podpořit dohled Interpolu nad Kosovem

Autor: MARTIN DIVISEK / EPA / Profimedi
Autor: MARTIN DIVISEK / EPA / Profimedi

Příští týden se Česko tak jako už několikrát v posledních letech chystá na půdě OSN hlasovat o členství Kosova v mezinárodní policejní organizaci Interpol. Bývalá srbská provincie, jež v roce 2008 vyhlásila samostatnost a dodnes ji uznalo 116 států světa, zatím ani jednou nezískala na svoji stranu dostatečnou podporu a je velmi pravděpodobné, že se jí vstup do Interpolu nepodaří ani letos.

Na rozdíl od hlasování v předchozích letech se ale Česko ještě nerozhodlo, jak se zachová. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), pod kterého věc spadá, zatím podporu Kosovu nepřiznal. Jeho stranický kolega a šéf diplomacie Tomáš Petříček má opačný názor a téma se zřejmě přenese i na schůzku nejvyšších ústavních činitelů k zahraniční politice tento čtvrtek na Hradě.

Kosovo je vzhledem k srbskému a ruskému lobbingu na půdě OSN zvyklé, že se mu na členství v Interpolu nedaří dosáhnout. Negativní postoj českého státu by byl naopak novinkou. A přestože by měl velmi podstatné geopolitické konsekvence, její hlavní iniciátor odmítá svůj možný obrat vysvětlit.

Žádná reakce

Hlasovat o vstupu Kosova do Interpolu se bude 15. října v Chile na zasedání této organizace a Česko na něm bude reprezentováno zástupci policejního prezidia, kteří se zodpovídají ministru vnitra. Petříčkův úřad coby garant zdejší zahraniční politiky poslal na ministerstvo vnitra před dvěma měsíci argumentář s postojem, který je v posledních čtyřech letech stejný. „Předložili jsme stanovisko ve prospěch úsilí o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].