Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Téma

Zeman vs. Zeman

Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana čeká nejdůležitější rozhodnutí

Do Vánoc bude jasno.
(Pavel Zeman, 2016) • Autor: Milan Jaroš
Do Vánoc bude jasno. (Pavel Zeman, 2016) • Autor: Milan Jaroš

Každý má své vlastní představy, ale pro Pavla Zemana to byl nepochybně příjemně strávený večer. Poté co druhý zářijový čtvrtek vyjel šéf českých žalobců paternosterem na střechu pražské Lucerny, mohl si vychutnat působivý pohled na podvečerním sluncem zalitou Prahu, zatímco společnost mu dělali jeho blízcí: několik státních zástupců včetně pražské vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové. Ti všichni se sem vydali na oslavu Notářské komory ČR, jednoho z právních cechů, který zde mírně s předstihem uspořádal oslavu třicátého výročí nástupu svobody v této zemi. Viditelně uvolněný Zeman pendloval mezi hosty z řad různých právnických profesí včetně politiků a společně s kolegy si vyslechl slavnostní projev bývalé disidentky, socioložky Jiřiny Šiklové.

Byl to jeden z posledních momentů, kdy byl nejvyšší státní zástupce spatřen na veřejnosti. Poté co druhý den potvrdil pražský městský státní zástupce Martin Erazím překvapivý verdikt svého podřízeného Jaroslava Šarocha, že případ obvinění premiéra Andreje Babiše z dotačního podvodu při stavbě jeho luxusního sídla Čapí hnízdo nepůjde před soud, jinak vždy spíše komunikativní Zeman ustoupil do ústraní a chce v něm vytrvat až do svého rozhodnutí o dalším osudu předsedy vlády. Ať už se zachová jakkoli, je jasné, že tím vyvolá bouři s řadou zásadních důsledků.

Nejvyšší státní zástupce a jedno klíčové rozhodnutí

Zemanovu mediální zdrženlivost vysvětlují jeho spolupracovníci tím, že nechce komukoli do budoucna zavdat příčinu, aby zpochybňoval jeho verdikt. Například tvrzením, že od něj unikají informace a snaží se tak na svoji stranu dostat veřejné mínění. K tomu v minulosti došlo, když se zpráva o Šarochově rozhodnutí zastavit stíhání premiéra dostala předčasně do novin.

Zeman tenhle fakt nesl se značnou nelibostí, prvotní převažující interpretace v médiích totiž byla, že vše skončilo. Nejvyššího státního zástupce to dostalo do kouta, že to už s Babišem nemůže dopadnout jinak, a minimálně v mentální rovině mu to zúžilo manévrovací prostor.

Jeho možnosti jsou každopádně u Čapího hnízda značné. Když je nějaký případ jeho podřízenými na nižších stupních státního zastupitelství zastaven, putuje k přezkoumání jako k poslední instanci na Nejvyšší státní zastupitelství. To buď jejich postoj posvětí a teprve pak je definitivně rozhodnuto. Anebo shledá v jejich práci chyby a může jim přikázat vznést obžalobu. Přesně v téhle fázi se dnes nachází Čapí hnízdo.

Zemanovi aktuálně běží tříměsíční lhůta, do níž musí stanovit další postup. Vyprší těsně před letošními Vánocemi – a to, zda ji nejvyšší státní zástupce vyčerpá celou, nebo ne, zatím nedal najevo ani v okruhu svých spolupracovníků. Platí přitom, že prostor, v němž se šéfžalobce pohybuje, je od začátku značně komplikovaný. Poslední novinkou je, že prezident Miloš Zeman (navzdory deklarované neznalosti trestního spisu) řekl, že kdyby chtěl premiéra přece jen poslat před soud, udělil by Andreji Babišovi a jeho rodině abolici a zastavil tak jeho trestní stíhání.

Nejvyšší státní zastupitelství k tomu sice na svém twitterovém účtu uvedlo, že „prohlášení prezidenta o možnosti udělení milosti premiérovi nebude mít žádný vliv na postup nejvyššího státního zástupce“, otázkou ovšem je, zda Pavel Zeman dokáže všem tlakům skutečně odolat. A to nejen od hlavy státu, ale také od odpůrců premiéra, kdyby rozhodl jinak, než si nyní přejí.

Lidé, kteří měli možnost s Pavlem Zemanem v poslední době mluvit, popisují, že navenek na něm není znát žádná nervozita. Sám o Čapím hnízdě nemluví, když je na něj někým uvnitř státního zastupitelství dotazován, většinou s nadsázkou říká, že jej hodně baví brodit se spisem, který má 23 tisíc stran.

Ten bude důležitým podkladem pro jeho další kroky, žalobce Šaroch sice sepsal devadesátistránkové zastavující usnesení, výpovědi všech svědků, dokumenty a důkazy jsou ale obsaženy až v daleko objemnějším spise. Zemanovi ho přivezl zhruba v půlce předminulého týdne kurýr z Městského státního zastupitelství v Praze, šlo o řadu šanonů, jež zcela zaplnily přepravovací auto.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].