Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

V Budapešti přihořívá

Kampaň před volbami na starostu začíná být ošklivá

Nahrávka? Už zase? (Gergely Karácsony) • Autor: Profimedia, EPA, Zoltan Mathe
Nahrávka? Už zase? (Gergely Karácsony) • Autor: Profimedia, EPA, Zoltan Mathe

S uniklými nahrávkami má Maďarsko své zkušenosti. Přesně před třinácti lety se k voličům dostal neveřejný projev tehdejšího socialistického premiéra Ferencze Gyurcsányho, ve kterém svým spolustraníkům říká, že „kradli ráno, kradli večer, a co šlo, to pos*ali“. Měla to být motivační řeč, ale namísto toho maďarskou levici pohřbila a nabídla cestu k moci Viktoru Orbánovi – kterou už dnešní autoritářský premiér nepustil.

Teď si mohou Maďaři poslechnout další nahrávku tajemného původu. Není sice tak výbušná, ale i tak na ní opoziční kandidát na budapešťského starostu Gergely Karácsony nadává na své spolustraníky a jejich věčné hádky, které maďarskou opozici už léta paralyzují. Je pravděpodobné, i když zdaleka ne jisté, že záznam poskytli provládním médiím lidé Orbánovy strany Fidesz.

Závod o křeslo starosty hlavního města je totiž nečekaně těsný, každé procento se může v konečném sčítání hodit a ve volbách – které se konají příští neděli po celé zemi, ale Budapešť je klíčová – jde o hodně. Sám Orbán vyhlásil, že pokud i tentokrát Fidesz v Budapešti zvítězí, bude to považovat za symbolickou zelenou k ještě hlubší proměně maďarského státu. Co tím má na mysli, neupřesnil. Fidesz každopádně disponuje ústavní většinou v parlamentu a za devět let u moci zcela ovládl prakticky všechny instituce, takže má volnou ruku.

Plány mu ovšem komplikuje vzácně projevená schopnost opozice, která se tentokrát dokázala sjednotit. Z improvizovaných opozičních „primárek“ vzešel coby jediný…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].