Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Lanovkou na Čapák

Jak urovnat sousedský spor, kdy jedni chtějí stavět a druzí ne

Moc hezké pro chudé, nemyslíte? (Jan Bezděk u vstupu na pozemky Juraje Waleka) • Autor: Matěj Stránský
Moc hezké pro chudé, nemyslíte? (Jan Bezděk u vstupu na pozemky Juraje Waleka) • Autor: Matěj Stránský

Kamenná brána u odbočky k domu penzionovaného slovenského podnikatele Juraje Waleka vzbuzuje zvědavost. Ze silnice vypadá spíš jako zmenšenina vstupu na severoamerický ranč, což ve zvlněné venkovské krajině na Benešovsku překvapí. Má na sobě popisné číslo a kameru, ale žádnou zábranu. Cesta je veřejná a volná, kdo chce vstoupit, může.

Samotná usedlost je až o pár set metrů dál za horizontem, brána funguje jen jako vstup do Walekova světa. V něm se chystá neobvyklý stavební záměr, z něhož se klube zajímavý test úřadů a sousedského soužití na venkově.

Náročná klientela čeká

Walekovi patří většina okolních pozemků. Část z nich chce změnit na stavební parcely a na nich volně po krajině rozesít domy pro náročnou klientelu. Projekt už je zakreslen do návrhu územního plánu, který připravuje obec Bystřice pro širší okolí a spěchá na něj kvůli odblokování výstavby v jiných místech.

Potíž je v tom, že Walek chce měnit chráněné území uprostřed přírodního parku. Bydlení v hezké přírodě blízko Prahy by pro kupce znamenalo velké plus, pro získání povolení je však existence parku minus. Walekovi sousedé, z nichž někteří s ním vedou či vedli jiné spory, spojili síly a proti změnám podali hromadný protest.

„Prý je to tu moc hezké na to, aby tu bydleli chudí lidé. Že je tak hezké přírody škoda,“ vypráví o svojí schůzce s Walekem lídr jeho odpůrců a jeden ze sousedů Jan Bezděk. Pod petici, kterou organizuje, se podepsalo přes pět set lidí z okolí, což na řídce osídleném…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].