Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Čechy Čechům?

Nová čísla boří sen o zemi bez cizinců

Pro leckoho to může znít jako zkáza, ale statistiky mluví jasně – poptávka po zahraničních zaměstnancích v Česku stoupá a jejich počty lámou rekordy. Země se dostala do bodu, kdy už bez cizinců není schopna naplno ekonomicky fungovat. Staré pořádky se těžko vrátí, nastává proto čas, aby Češi v postoji k cizincům začali měnit kurz. Čím dřív se to stane, tím lépe.

Příliv zahraničních pracovníků byl loni podle oficiálních dat nejsilnější od roku 2008, kdy ekonomika zažívala svůj předchozí vrchol. V krizi se část cizinců odstěhovala, ale pak se čísla vrátila a vyletěla ještě o patro výš. Loni v Česku legálně pracovalo 560 tisíc lidí, skoro dvakrát víc než před deseti lety. Více než jedno z deseti pracovních míst už zastává cizinec.

Údaje odpovídají tomu, co lze vidět v každodenní realitě – na stavbách, v obchodech, ve zdravotnictví nebo v průmyslových městech. Někdo by mohl čekat, že jde jen o dočasný výkyv daný vrcholem ekonomického cyklu a nízkou nezaměstnaností. Že se cizinci za pár let seberou a odjedou a s nimi se vše vrátí do starých kolejí.

Čísla ovšem nic takového neukazují. Mezi zdejšími cizinci sice vedou Slováci, Ukrajinci a lidé z východní Evropy, kteří to nemají domů daleko, takže přicházejí dočasně a žádný nový domov tu na počátku ani nehledají. Ale zůstávají a ani ve výjimečně hluboké recesi kolem roku 2012 jejich počty nijak zvlášť neklesly. Mimo jiné proto – což je hlavní –, že česká populace stárne a lidí v produktivním věku je méně. „Ekonomicky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].