Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Nechtějí tu žádné kdyby

Bude se hledat, kdo podepíše prezidentovu abolici za Čapí hnízdo

Rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze, které zastavilo stíhání Andreje Babiše za dotační podvod v případu Čapího hnízda, může zvrátit nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Na přezkoumání spisu a rozhodnutí má tři měsíce. Od minulého týdne je však jasné, že výsledek přezkumu nebude mít na Babišův osud věcně vliv ani v případě, že by nejvyšší státní zástupce rozhodnutí o zastavení stíhání zrušil.

Prezident Miloš Zeman koncem minulého týdne prohlásil, že je připraven případné premiérovo obnovené trestní stíhání zastavit, udělit mu abolici. „Myslím si, že když už se do toho nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo – abolici. To znamená rovněž zastavení trestního stíhání. Pokud by to bylo nutné, tak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“ řekl Zeman ve svém pravidelném pořadu na TV Barrandov.

Pokud by tak prezident učinil, bude se nejspíš ve vládě hledat dobrovolník, který pomůže abolici uvést v život: musí ji totiž spolupodepsat i premiér. Podle ústavního právníka Jana Kysely to v případě Čapího hnízda teoreticky sice možné je, ale „pak by vznikl ten základní problém, kdy by byl premiér sám sobě soudcem“, uvedl Kysela ve vysílání ČRo Plus.

Zemanova nabídka záchranné akce směrem k babišovi je unikátní.

Aby se tomuto problému vyhnul, může premiér Babiš pověřit kontrasignací aboličního dokumentu jakéhokoli člena nebo členku vlády. Babiš v pátek prohlásil, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].