Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Trumpova velká příležitost

Americký prezident stále ještě může uspět v zahraniční politice

Donald Trump se blíží jmenování čtvrtého poradce pro otázky národní bezpečnosti během tří let a je zjevné, že jeho zahraniční politika je v troskách. Zatím způsobila spoustu rozruchu, nepřinesla ale žádné výsledky. Prezident navzdory všemu chvástání nepodepsal nové dohody ani s Čínou, ani s Íránem, ani se Severní Koreou, ani s Tálibánem, ani mezi Izraelci a Palestinci. Místo nich máme nejistotu, zklamání a spoustu pocitů křivdy.

Trump oznámil světu, že je velký vyjednavač. S výjimkou menších změn v obchodní dohodě NAFTA a obchodní dohodě s Jižní Koreou – o nichž Robert Zoellick, ministr obchodu za vlády George W. Bushe, říká, že jsou pravděpodobně k horšímu – však téměř ničeho nedosáhl. Existuje k tomu mnoho důvodů. Jeho vláda je chaotická, postrádá disciplínu a vnáší do americké federální vlády, tedy jedné z největších a nejsložitějších institucí světa, atmosféru lokální realitní kanceláře. Trump stihl za dva a půl roku vystřídat víc lidí na vysokých postech než většina administrativ během celého funkčního období.

Ústředním problémem je nicméně skutečnost, že Trump navzdory vychloubání vyjednávat neumí. V případě Tálibánu a Kim Čong-una se dobrovolně vzdal hned na počátku nejvýznamnějšího vyjednávacího kapitálu. Severní Korea toužila po dvoustranném jednání s americkým prezidentem celá desetiletí a vždy se dozvěděla, že k rozhovorům dojde teprve v případě, až učiní požadované ústupky. Trump předal Kimovi vytouženou cenu okamžitě v naději, že ho svým šarmem přiměje k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].