Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Šok z brexitu lze přežít, ale...

S profesorem ekonomie Markem Harrisonem o válce coby zdroji vlastenectví, optimismu a náhradě za jogurt

Mark Harrison
Mark Harrison

Pane profesore, máte rád jogurt?

Ano, mám jogurt moc rád a mám ho každé ráno k snídani.

Když teď německé noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung analyzovaly dopady britského odchodu z EU bez dohody na britské hospodářství, dospěly k tomu, že v důsledku všeobecného chaosu by se řada dosud běžného zboží – třeba jogurty – mohla stát těžko dostupným luxusem. Takže plánoval jste už, co budete v brzké budoucnosti snídat?

Myslím si, že v případě brexitu bez dohody může nastat nedostatek celé řady čerstvého zboží, kamiony se zastaví na přechodech v Doveru a Calais a jejich náklad se bude kazit. Nemá ale cenu cokoli plánovat, existuje příliš mnoho možností, odkud komplikace mohou přijít, a v tuto chvíli není možné říct, kterého jídla bude méně a kterého dost.

Na svém blogu jste nedávno napsal, že britský trh se s problémy vyplývajícími z brexitu bez dohody vyrovná. Argumentoval jste historií, co přesně z ní lze odvodit?

Jsem si jistý, že když zboží zmizí z regálů nebo se zdraží, lidé se přizpůsobí. Nezbytný totiž není jogurt, ale kalorie, bílkoviny, vitaminy a jiné živiny. A ty se dají získat z jiných potravin. Občas zaslechnu, že současná hrozba náhlého zpřetrhání ekonomických vazeb mezi sousedy, kterou přinese brexit, je bezprecedentní. A to samozřejmě není pravda. Británii se už něco podobného stalo v roce 1914 a pak i v roce 1939. Po vypuknutí první světové války si…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].