Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Skvělá poslední šance

Pomohou Češi v čele s Věrou Jourovou zaplnit geopolitickou díru, která zůstane po Britech?

Věra Jourová • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Věra Jourová • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Jean-Claude Juncker nazval svůj tým na jeho startu před pěti lety „komisí poslední šance“. Narážel na tehdejší stav Unie vyčerpané za léta nočních summitů, na kterých se zachraňovaly členské státy před bankrotem, v úsporných programech se neorientovali už ani jejich tvůrci a Evropané z obou stran záchranného lana dospívali buď k závěru, že EU pomáhá málo (ti, kdo brali), nebo naopak moc (ti, kdo měli dávat), každopádně vždycky špatně. Spolehlivě to udrželo většinu z nich na gauči, když se konaly evropské volby. Hlasování v roce 2014 přineslo rekord ve voličském nezájmu a Juncker na to konto řekl, že se buď podaří „obnovit zájem lidí o Evropu, nebo Evropa skončí“.

Letošní volby přinesly v průměru o deset procentních bodů vyšší účast a ta přesáhla hranici padesáti procent. Zájem lidí se podařilo obnovit, nic však není dáno. I nastupující tým Ursuly von der Leyen, který byl minulý týden představen, by mohl převzít Junckerův slogan a říkat si „komise poslední šance“. Na horizontu je výzva, kterou Evropané dlouho odsouvali, za chvíli ale bude stát přímo v epicentru dění.

Tradiční DNA

Čtenář zahraničních rubrik by mohl dojít k závěru, že sledovat zmatený brexit je stejně úmorné jako letní evropské klima, a nejraději by přepnul na jiný seriál, hlavně ať už Britové odejdou.

Jejich faktickým odchodem z EU ale pro Evropany nic neskončí, naopak. O samotný věcný rozvod tolik nejde. Na ten jsou, zdá se, hlavní vyjednavač Michel Barnier i nový komisař pro obchod Phil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].