Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Společnost

Nástup elektromobility nebude ve všech zemích stejně rychlý

Bernhard Maier • Autor: Profimedia, EPA
Bernhard Maier • Autor: Profimedia, EPA

Mladoboleslavská Škoda Auto představila na veletrhu ve Frankfurtu svůj historicky první elektromobil Citigo e-iV, který se bude v České republice prodávat za 429 tisíc korun. Podle předsedy představenstva Bernharda Maiera je cílem tohoto vozu, aby si k elektromobilitě zatím spíše skeptičtí Češi novou technologii vyzkoušeli. Maier zároveň věří, že už za šest let bude každé čtvrté auto z produkce Škodovky elektrické.

Jakým autem jezdíte vy osobně?

Tady v Německu teď jezdím vozem Superb Scout, což je úplně nový automobil, který jsem převzal na vyzkoušení. V Česku jezdím hybridním superbem, který je také skvělý, je to auto zaměřené do budoucnosti.

Váš mateřský koncern Volkswagen teď zahájil elektrickou ofenzivu. Zkoušel jste i nějaké čistě elektrické auto?

Zkoušel jsem všechny elektrovozy, které jsou v nabídce našeho koncernu i všech našich konkurentů. Svezl jsem se i naším novým Citigo e-iV. Je to skvělé auto za výbornou cenu.

Citigo e-iV je nejlevnějším elektroautem na českém trhu, ale za stejné peníze si člověk může koupit větší auta vyšší třídy se spalovacím motorem. Pro koho je tohle malé auto vlastně určené?

Elektromobily jsou v tento okamžik stále ještě dražší než konvenční modely. Je to dáno především drahými bateriemi, které momentálně činí 60 procent nákladové hodnoty vozu. Ale citigo je ve srovnání s konkurenčními výrobky dostupné za opravdu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].