Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa, Politika

Kolář proti nacistům

Není mnoho občanů, kteří by si od ministra cizího státu vyslechli, že jsou nacisté, od svého prezidenta slyšeli jinými slovy to samé, dostávali výhrůžky smrtí a stávali se terčem demonstrací. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) musí těmto jevům čelit již několik týdnů. Osud sochy maršála Koněva už dávno nesouvisí s historií, proměnil se v jednu z bitev, jejichž motivem je ruský vliv na naši zemi. Pětatřicetiletý starosta se tak dostal do silného víru a je třeba říct, že tlak zvládá s příkladným klidem a rozvahou.

Když minulý týden zastupitelstvo městské části odhlasovalo, že se socha z parku v Praze 6 přesune jinam a místo ní se postaví pomník všem, kdo nás v roce 1945 osvobozovali, bylo to také velké vítězství Ondřeje Koláře. Ten po celou dobu trvání této mezinárodní kauzy vystupuje věcně, jeho výroky postrádají bojovnou hysterii, zdůrazňuje, že chce najít soše důstojné místo. A to je přesně v tak vzrušených chvílích třeba.

Jak už to bývá, rozběhla se debata, jestli moc nedráždíme Moskvu, možná je prý lepší taktizovat, vybírat si ke sporům s Kremlem vhodnější témata. Tohle může Putin marketingově využít. Jenže to je logika postavená na hlavu. Jde o domácí téma, kterého se stoupenci Vladimira Putina chytli. S tím nic nejde dělat a Putinův marketing v Rusku nám může být lhostejný. O pomnících si mají kultivovaným způsobem rozhodovat Češi, což se stalo. Vystoupení většiny zastupitelů Prahy 6 bylo dobře vyargumentované.

To, že se tuzemští fandové triček s logem CCCP…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].