Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Pořádek na Muskově škole

Museli nás zplnoletit.
(David Špunar)
Museli nás zplnoletit. (David Špunar)

David David Špunar se spolužákem Janem Slámou a Pavlem Ihmem už v šestnácti věděli, že chtějí programování využít k něčemu, co pomůže lidem. V roce 2017 proto vytvořili aplikaci Nenech to být, která dětem dává možnost anonymně upozornit na šikanu ve svém okolí. Studentský projekt se za dva roky rozrostl v úspěšný startup, který dobývá i svět.

Aplikace zažila raketový úspěch. Jaké to bylo?

Komplikované. Projekt jsme odstartovali v šestnácti, takže jsme museli žádat soud o zplnoletění, abychom mohli založit firmu. I potom bylo dost problémů, třeba když jsme přišli do banky složit základní kapitál. Na druhou stranu jsme rychle našli investory. Prvním se stal podnikatel Jiří Hlavenka, druhým je firma Scio, která se zaměřuje na vzdělávání.

Proč téma šikany?

Studovali jsme na střední, takže nám bylo blízké, oba jsme ji zažili. Setkali jsme se s ní právě v pozici mlčící většiny, na kterou se naše aplikace zaměřuje. Schránka důvěry byla naproti ředitelně, na té nejrušnější chodbě, takže se děti báli šikanu nahlásit, aby je někdo neviděl. Navíc spousta studentů ví, že je podle rukopisu učitelé poznají. Naše aplikace je proto udělaná tak, aby se studenti nebáli promluvit a aby to bylo co nejjednodušší. Především je anonymní. Navíc studenti nenahlašují agresora, který může být třeba kamarád, takže tu není pocit práskačství. Děti vyberou svoji školu ze seznamu a napíší jméno člověka, který potřebuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].