Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Levice umírá. A je to špatně

ANO sice oslovuje levicové voliče, ale kroky, jako je zvýšení penzí, byť potřebné, nejsou projevem promyšlené levicové politiky

 Premiér Andrej Babiš (ANO), ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a ministryně financí Alena Schillerová (ANO) • Autor: ČTK
Premiér Andrej Babiš (ANO), ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a ministryně financí Alena Schillerová (ANO) • Autor: ČTK
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Jaké procento mladých lidí ve věku 15–20 let se hlásí k levici? Ani jedno. A jaké do 30 let? K levici 2,5 procenta a dalších bezmála šest k levému středu. Ve věku 30–44 let je to pět procent pro levici a 11,6 procenta pro levý střed. Tato čísla – dokazující vymírání levice v Česku – vyplývají z výzkumu CVVM, který byl nedávno zveřejněn. Ale nejde jen o mladé.

Sociologové z CVVM ve zprávě uvádějí: „Od konce roku 2013 pak můžeme vidět vytrvalý a velmi výrazný pokles na levici, který přes zpomalení pokračoval i v posledním roce, čímž se v průměru podíl zastoupení levice snížil z historického maxima na úrovni více než dvou pětin na stávající historické minimum na úrovni necelé jedné čtvrtiny.“ Nejde si nevšimnout, že tento pokles kopíruje dobu, kdy se na scéně objevil Andrej Babiš.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pochopitelně je možné, že se prostě jen Češi neumějí číst. Tedy že se řadí někam, kam nepatří. Odpovědí může být i to, že dělení na levici a pravici už nedává moc smysl. Vládu miliardáře Babiše podporují soudruzi z KSČM. Václav Klaus mladší na dotaz Aktuálně.cz, jak je možné, že se k jeho Trikolóře hlásí i levicoví politici, odpověděl, že dnes se prostě sbližují i dříve odlišné proudy. Vztah totiž už neurčují ekonomická témata či postoj k míře přerozdělování, ale například názor na uprchlíky. Zřejmě i proto teď strany stále méně mluví o svých programech, cílech a raději se vyjadřují k tématům spojeným s tzv. kulturní válkou. Ať už jde o uprchlíky, cyklisty, homosexuály atd.

Problém ale je, že věcné úkoly nemizí. Otázky čím dál dražšího bydlení, nízkých penzí, nedostatečného počtu učitelů, velké byrokracie a podobně zůstávají. Politici cítí, že je snadnější a účinnější mluvit o tématech spojených s hodnotami (přesněji řečeno vymezovat se proti hodnotám druhých). To je nic nestojí a lidé na to slyší.

I člověk s jiným ideologickým postojem si musí přát, aby tu byla demokratická levice. ANO sice dnes oslovuje levicové voliče, ale kroky, jako je zvýšení penzí, byť potřebné, nejsou projevem promyšlené levicové politiky. Kouzlo moderní evropské sociální demokracie spočívalo v komplexní vizi sociálně spravedlivé společnosti. Nynější systém se místo toho buduje kolem „milosti“ vládnoucího alfa samce, který rozhodne o tom, koho právě odmění. Protože se mu to politicky hodí.

I z výše popsaného výzkumu vyplývá, že až hnutí ANO zmizí ze scény, čeká Česko možná kompletní rekonstrukce zdejší politické scény. A levice bude mít nejhorší výchozí podmínky, protože přestává existovat.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 37/2019 pod titulkem Levice umírá. A je to špatně