Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Došlo i na nacisty

Odpovědnost za památku ruského maršála musí na sebe vzít český stát

V Česku po minulém týdnu vyvstala jedna neodkladná priorita: starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) by měl dostat širokou politickou podporu. Důvodem je vyhrocení sporu o sochu maršála Koněva stojící právě v Praze 6. V poslední době se začalo mluvit o jejím odstranění. Na to konto se kolem sochy začali srocovat proruští radikálové, k nimž se podle očekávání přidal i Miloš Zeman. Koláře napadl vulgárními nadávkami a poslal na proruské demonstrace svého mluvčího. Minulý pátek se přidal i ruský ministr kultury Vladimir Medinskij: Koláře přirovnal k nacistům. Zeman vzápětí Medinského podpořil.

To celé vůbec nevypadá dobře. Je třeba se bránit, ale zároveň zachovat chladnou hlavu. Každé evropské město, které vlastní jako připomínku druhé světové války památník Sovětské armády a uvažovalo po zániku SSSR o jeho odstranění, ví, jak politicky citlivá věc to je. Rusko nechce nic takového dopustit. Ví to například i Berlín, kde se v parku u řeky Sprévy v bývalé východní části města nachází patrně největší památník Stalinově armádě. Je tam a bude tam – kvůli dohodám, navíc stojí mimo rezidenční čtvrti schovaný uprostřed zeleně.

Koněvova socha v pražských Dejvicích stojí uprostřed domovní zástavby, dlouho ale nebyla předmětem diskusí. Přitom se nedá říct, že by nebyl důvod. Ivan Stěpanovič Koněv velel armádě, která osvobodila Osvětim, pak zpovzdálí přihlížela, jak Němci ničí Varšavu, dobyla Berlín a pak se vrátila k Praze. Tam se Koněv podílel na definitivní porážce Němců, také…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].