Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Babiš a justiční granát

Veřejnost má právo vyžadovat vysvětlení, nikoli verdikt

Jaroslav Šaroch • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jaroslav Šaroch • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Zapůsobilo to jako granát vhozený do místnosti. Zpráva o tom, že státní zástupce Jaroslav Šaroch nechce nadále stíhat Andreje Babiše a jeho společníky za kauzu Čapí hnízdo, vyvolala tlakovou vlnu emocí. A i když se následně ukázalo, že ještě není definitivně hotovo – o postupu musí rozhodnout dozorující státní zástupce –, nastalá situace toho o naší společnosti vyjevila více než dost. Pro přehlednost rozdělme téma na dva okruhy: jeden se týká státních zástupců a druhý politické scény.

Podvod se stal

Je nepochybné, že na městském zastupitelství v Praze je něco špatně. Netušíme zatím bohužel co, ale je to tak. Veřejnost se o rozhodnutí státního zástupce Jaroslava Šarocha dále nestíhat Andreje Babiše nedozvěděla z profesionální tiskové konference, ale z Deníku N, kam zpráva unikla. Následně si městské státní zastupitelství několikrát protiřečilo ve vysvětlování, co to vlastně pro kauzu znamená, až zasáhl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a podřízené kritizoval. V případu podle něj zatím nepadlo definitivní rozhodnutí, vše musí posoudit nejdříve Šarochův nadřízený. Řada expertů nicméně konstatovala, že uniklá informace zásadně mění situaci a pomáhá Babišovi. Jen těžko se teď bude měnit rozhodnutí, když jsou státní zástupci pod tak obrovským politickým tlakem. Premiérovi už pogratuloval ke konci kauzy prezident Miloš Zeman.

S komentářem nespěchal jen on. Jakmile se informace o Šarochově rozhodnutí ocitla venku, spustila se lavina komentářů. Někteří kritizovali…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].