Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Superyuzu

Citron, pomeranč a yuzu sedí v dodávce s nápisem Superpotravinylevně.cz a hádají se, kdo je větší superpotravina. Pomeranč povídá: Já mám tolik vitaminu C, že tady s bráchou pokryjeme doporučenou denní dávku.  Citron povídá: Já jsem lék na všechno, dokonce i na akné a vodní kámen v koupelně. Yuzu na to jen: Ha, ha, ha. Citron a pomeranč se zatváří kysele. Ten žlutý prevít si věří. V nikdy nekončící honbě za stále víc super superovocem totiž momentálně vede.

Yuzu přitom není hezký ani dobrý. Je to citrus s pomačkanou žlutou kůží, který vypadá, jako když cestou vypadl z kamionu. Pod slupkou navíc nečeká šťavnatá dužina, ale vláknitá tkáň s mnoha semeny. Proto se z něj využívá hlavně šťáva a kůra. Jídlu dodají chuť, která není ani tak prvoplánově kyselá jako citron, ani tak banálně pomerančová jako pomeranč. Je to jemná vonná acidita, která přímo zázračně odráží a posiluje všechny ostatní chuťové nuance, říkají znalci.

A arogantní ovoce se dál pohrdavě směje a taky začíná machrovat: vitaminu C má třikrát víc než citron, spoustu draslíku a dalších minerálů, antioxidanty a v neposlední řadě též limonoidy, které mají rozjasňující efekt na pokožku, takže se přidává i do kosmetiky. Jejich aroma uklidňuje, v Japonsku, kde je yuzu doma, se provozuje dokonce yuzu koupel, kdy člověku tyhle pomačkané citrony nasypou do vany – a on se jako zázrakem vyhladí. Japonci ovšem yuzu přidávají tak nějak do všeho; do šamponu, do pálivých omáček, na trhu je dokonce yuzu tyčinka KitKat.

K…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].