Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Nechtěly jsme zůstat zticha

Naslouchat vlastnímu tělu.
Naslouchat vlastnímu tělu.

Podobnou show pravidelní návštěvníci festivalu nového cirkusu Letní Letná ještě nezažili. Francouzský soubor Portés de Femmes totiž tvoří výhradně ženy. A to nejen artistky, ale také třeba technický tým. Tématu ženství je navíc věnováno i jejich představení Projet.PDF, kterým se snaží, jak říká jedna z členek souboru, artistka Elske Van Gelder, „bourat zažité stereotypy“.

Jste ryze ženský soubor. Jak a proč vůbec vznikl?

Na počátku bylo setkání skupiny akrobatek a cirkusových artistek z celé Evropy, to bylo v roce 2015. Chtěly jsme si zkusit silovou akrobacii, tzv. hand to hand, pouze s ženským osazenstvem. Nutno vysvětlit, že obyčejně při této cirkusové disciplíně zvedají muži ženy. Nakonec tohle setkání vyústilo v rozhodnutí nastudovat ryze ženskou show.

Něco podobného na novocirkusové scéně do té doby chybělo?

Přesně tak. V této disciplíně a v takovém rozsahu je náš projekt první. Dost často se v souborech setkáváte s tím, že vám říkají, že nejste dost silná, nebo nedej bože otěhotníte. Zkrátka nemáte stejné podmínky jako muž. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodly udělat čistě ženskou show. Můžeme být samy sebou a navzájem se podpořit, nemáme ani žádnou šéfku, o všem rozhodujeme společně. A co se týče těhotenství, za dobu, co náš soubor funguje, se narodilo deset dětí. Je nám všem okolo třicítky, takže to není tak těžké.

Část představení je věnovaná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].