Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Společnost

Kuřte zdravě, děti

První oběť, nové studie a nadšení teenagerů zhoršují pověst e-cigaret

Ilustrační foto • Autor: Profimedia, Polaris
Ilustrační foto • Autor: Profimedia, Polaris

Minulý týden zemřel na plicním oddělení nemocnice v americkém státě Illinois člověk, jehož případ možná začas vstoupí do lékařských dějin. Podle tvrzení úřadů jde o prvního známého pozemšťana, kterého zabilo vdechování páry z elektronických cigaret. Americkými špitály v posledních týdnech prošly další dvě stovky pacientů s podobnými potížemi, jaké měl zmíněný pacient, totiž záhadnou a dosud neznámou plicní nemocí způsobenou pravděpodobně právě „vapováním“, jak se elektronickému kouření říká.

Další podrobnosti zveřejněny nebyly a zdá se, že ani zámořští experti nejsou zatím o moc moudřejší. Neví se, zda nemoc vyvolal nějaký konkrétní výrobek nebo látka, jíž se elektronické cigarety plní. Prostě se záhadně objevila uprostřed léta a podle ministra zdravotnictví státu Illinois je její závažnost „alarmující“.

Není to letos poprvé, kdy se pověst elektronických cigaret otřásla. Vynález, který byl donedávna vnímán s jistou nadějí jako méně škodlivá alternativa kouření tabáku, se totiž v posledním roce stal tak silnou módou mezi americkými teenagery, až to úřady vyděsilo. Po letech úspěšného tažení proti cigaretám to vypadá, že mladá generace během jediné sezony propadla nikotinovému návyku znovu. A je docela dobře možné, že podobný trend dorazí přes oceán i k nám.

Zahřívání neškodného

První patent na elektronickou cigaretu byl zaregistrován už v roce 1930, trvalo ale dalších sedmdesát let, než se výrobcům podařilo sestrojit přístroj, který by kuřáky alespoň trochu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].