Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Zmizelý plukovník Rachardžo ožívá

Nové informace v největší špionážní aféře

V největším špionážním případu Česka, který před deseti lety rozmetal poklidný život jedné rodiny, padli kvůli němu tři generálové a řešili ho nejvýše postavení politici v zemi, se objevily nové informace. Až dosud se na veřejnosti mělo za to, že pražského psychologa Roberta Rachardža zlákala ruská vojenská rozvědka GRU ke špionáži proti České republice jako běžného tajného spolupracovníka, podle nového zjištění Respektu bylo ale jeho postavení významnější. A stejně tak i jeho záběr.

Lidé v síti

Zdroje Respektu uvádějí, že Rachardžo ve skutečnosti působil v GRU ve vysoké hodnosti plukovníka a pracoval v jejím nejtajnějším oddělení, jež vysílá do ciziny tzv. nelegály. Tedy agenty s kompletně novou podvrženou identitou, které lze jen velmi obtížně odhalit. A právě tak tomu bylo i u Rachardža. V Česku žil dlouho dvojí život, jehož viditelná část spočívala v tom, že pracoval jako vojenský psycholog v jedné ze zdejších věznic, měl manželku a dvě děti. Ten druhý, neviditelný, v němž se Rachardžo scházel na Kypru a v dalších zemích se svým spojovacím důstojníkem a přebíral od něj špionážní úkoly, nikdo až na samotné aktéry neznal.

Do Prahy Rachardžo poprvé přicestoval jako nezletilý v roce 1972 s ruskými rodiči, pak odjel studovat do Sovětského svazu. Právě tehdy – někdy v osmdesátých letech – měl být již jako mladý muž zverbován a stal se z něj zaměstnanec GRU, v jejíž hierarchii časem stoupal. Jako příslušník GRU se v druhé polovině osmdesátých let vrátil do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].