Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Šmarda to nebude

Spor o ministerstvo kultury trvá

Jmenování nového ministra kultury je stále v nedohlednu. Prezident Miloš Zeman minulý týden z dovolené vzkázal, že nominanda ČSSD Michala Šmardu na kulturu nechce a že je na předsedovi ČSSD, aby našel vhodnějšího kandidáta.

Jen by kritizoval

Spor o šéfa rezortu trvá už čtvrt roku. Návrh na odvolání Antonína Staňka (ČSSD) podala jeho strana letos na jaře, ale Zeman demisi odmítl přijmout. Sociální demokraté tak tehdy přijali usnesení, ve kterém požadovali vyřešení situace do konce června, což se však nestalo. Prezident neučinil nic, pouze se v létě postupně scházel s jednotlivými aktéry. Zemanovo otálení je navzdory oficiální rétorice všeobecně vykládáno jako snaha demonstrovat převahu nad úřadujícím premiérem.

Aktuální vyjádření prezidenta – že odmítá jmenovat místopředsedu ČSSD Michala Šmardu, kterého strana označila za jediného Staňkova nástupce – ponechává sociální demokracii v komplikované pozici. Nejen že se ČSSD snaží vyřešit otázku svého přežití po debaklu v květnových evropských volbách, navíc se její vedení musí nyní zabývat tím, jak konečně vyřešit situaci na ministerstvu kultury.

Připravuje se Andrej Babiš na novou vládu?

Zeman nominaci Šmardy zpochybňoval už od začátku, a to se stejným odůvodněním jako teď: Michal Šmarda se podle něj nikdy problematikou české kultury nezabýval, a proto není schopen vykonávat funkci ministra kultury. ČSSD si za svým kandidátem nadále stojí a Šmardovým jmenováním podmínila své…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].