Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Muž opatrného činu

„Já o věcech nerad jenom hovořím. Proto někdy působím, že moc nemluvím,“ pronesl minulý týden ministr dopravy Vladimír Kremlík. Stalo se tak na tiskové konferenci, kde jenom hovořil o svých prvních sto dnech v úřadě a snažil se působit jako muž činu. Na důkaz představil závazek, že do pěti let jeho rezort zahájí stavbu všech připravovaných dálničních úseků.

Později v České televizi dostal ministr otázku, jestli Česko dostaví dálniční síť do roku 2030, jak slibovala vláda už před jeho příchodem. Kremlík odmítl odpovědět a zopakoval, že může pouze slíbit, že do pěti let všechny dálnice rozestaví. Už v příštím roce na to má dostat rekordních 87 miliard korun. Pokud jde o muže činu, je tu pouze jedna námitka: začít stavbu zbývajících dálničních úseků do roku 2024 naplánovalo Ředitelství silnic a dálnic  ČR(ŘSD) už za minulého ministra Dana Ťoka a Vladimír Kremlík do tohoto plánu pouze naskočil.

Navíc zatím nevíme, jestli nejde jen o další z mnoha slibů, které stavbu dálnic provázejí. Odpověď bude možné sledovat na úsecích, které silničáři plánují až na konec svého harmonogramu: na D52 z Pohořelic do Mikulova, na moravské části D35 od Hradce Králové do Olomouce, na posledních úsecích D6 z Karlových Varů do Prahy nebo na nejjižnějších pasážích D3 u rakouské hranice. Asi nejtěžší zkouškou pro Kremlíkovy sliby bude ale středočeská část D3. Začít stavět se má podle plánů v roce 2024, s dokončením se uvažuje na rok 2028. ŘSD ale pořád nemá územní rozhodnutí a probíhá spor s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].