Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Co je to nachos

Minulý týden nám Google přichystal animaci Google Doodle, která připomínala 124. výročí narození vynálezce nachos. Zajímavé. Jenže co my víme o nachos? Budeme tedy googlovat.

Nejprve zadáme „co je to nachos“. Jedná se o kukuřičnou placku (tzv. tortillu) nakrájenou a zapečenou se sýrem a dochucenou papričkami jalapenos. Olé, Google. Jídlo je součástí tzv. tex-mex kuchyně. Proklik: obyvatelstvo Prahy, Brna, ba i Zábřehu na Moravě si zvyklo chodit do restaurace na „mexiko“. Domněle mexická kuchyně je však tzv. tex-mex, tedy americká verze mexického jídla. Skutečná mexická kuchyně je údajně chutnější, sofistikovanější, navíc je součástí nehmotného dědictví UNESCO. Tak Mexikánce moc nedrážděte. Caramba!

A nyní již „historie nachos“. To bylo tak. V roce 1943 bylo město na mexické hranici Piedras Negras rozpálená, ospalá díra, ostatně stejně jako město Eagle Pass na americké straně. Tam se nacházela základna pro výcvik amerických letců, a jakkoli to bylo důležité zařízení, manželky důstojníků se tam celé dny nudily. Zpestřením pro ně tudíž byl i výlet do Piedras Negras. V době brzkého oběda zavítaly do tamního vyhlášeného restaurantu Victoria Club. Ovšem znáte Mexiko. Kuchař ještě nedorazil, nikde nikdo, jen pomenší Maître d’ (proklik: vrchní číšník) s knírkem se snaží zachránit situaci. V kuchyni našel tortillu a trochu čedaru. A už se to nese, señoras. Nachos Especiales.

Nachosova specialita. Říká Google překladač. Vrchní se totiž jmenoval Ignacio Anaya García. Ignacio…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].