Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Velké malé děti

Můj syn, ač jsou mu pořád ještě tři roky, klame tělem. Na hřišti nebo v tramvaji ho lidé často odhadují skoro na první třídu. A podle toho s ním také jednají a nastavují svá očekávání. Občas proto sklízí zklamané nebo naštvané reakce: tenhle zdánlivě „pětiletý klacek“ se chová, jako by mu snad byly – no právě – teprve tři.

Jak můžou být automaticky a podvědomě vyvozené závěry škodlivé, jsem si v tomto kontextu uvědomila, když se mi do rukou dostala americká studie Georgetown Law Center on Poverty and Inequality (střediska pro boj s chudobou a nerovností při právnické fakultě Georgetownské univerzity) z roku 2017, která detailně dokládá, že obětí jisté zaujatosti jsou v široké míře mladé černošky. Takzvaná adultifikace staví dívky tmavé pleti do situace, kdy jsou na rozdíl od svých stejně starých bílých vrstevnic pokládány za starší, méně nevinné a více dospělé a vyspělé – bez ohledu na to, jak se chovají. Má to dost konkrétní následky: podle studie (https://endadultificationbias.org/) považují dospělí za méně „nevinné“ holčičky černé pleti, kterým je pouhých 5–9 let. Nejvýraznější rozdíly se pak objevovaly u skupiny 10–14 let. Okolí dívkám automaticky upírá nárok na to chovat se jako dítě a má na ně neúprosnější nároky.

Černošky jsou také přísněji než bělošky trestány ve škole. Jedna z účastnic studie například uvádí, že o přestávce během hry, která zřejmě připomínala naši vybíjenou, zasáhl míč její spolužačku do obličeje. Za to mladá Afroameričanka bez dalšího šetření…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].