Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Společně proti Babišovi? Může to být harakiri.

S poslancem a předsedou STAN Vítem Rakušanem

Vít Rakušan • Autor: Matěj Stránský
Vít Rakušan • Autor: Matěj Stránský

Poslanec Vít Rakušan je od letoška předsedou parlamentní opoziční strany Starostové a nezávislí, předtím byl devět let starostou Kolína. Do čela radnice ho na počátku vynesla kritika ODS, teď doufá, že se jim společně s ODS a dalšími stranami podaří postavit volební blok proti Andreji Babišovi.

Teď se nacházíme v situaci připomínající vládní krizi. Očekáváte, že mohou požadavky ČSSD na rozpočet a otálení prezidenta se jmenováním ministra kultury skončit odchodem ČSSD z vlády? Jak to podle vás dopadne?

To ve skutečnosti žádná opravdová vládní krize není. To jen prezident dokazuje Andreji Babišovi, že je mnohem silnější. Ze strany ČSSD a Jana Hamáčka je hádka o rozpočet hlavně hledání nějakých důvodů, které se budou případně hodit, kdyby chtěl vládu nakonec opustit, protože hra o ministra kultury je jako důvod slabá a ten rozpočet může dát případnému odchodu váhu. Mohl by to být zároveň únik před tím, aby nemuseli odcházet kvůli auditní zprávě o střetu zájmů Andreje Babiše, protože ta, byť předběžná, pro ně už jednou důvodem k odchodu nebyla a vládu podrželi. Takže odcházet kvůli ní by nevypadalo důvěryhodně.

Očekáváte, že pokud odejdou, mohlo by to být už na podzim?

Pokud někdy, tak to by byla vhodná doba. Kolem třicátého výročí listopadu se budou dít věci, lidé budou demonstrovat, a předpokládám, že sociální demokracie nebude chtít být bokem, nebude chtít stát na špatné straně ve chvíli, kdy se to ve společnosti bude lámat.

Jak by to pak s vládou dopadlo?

Pokud sociální demokracie odejde, Miloš Zeman zůstává prezidentem, takže tam donominuje nějaké své „odborníky“ a bude vládnout s částí klubu sociální demokracie, kde prostě ta nejednota je. Možná s podporou SPD. Někoho si tam narve, nějak to zvládne.

A jak by to s vládou dopadnout podle vás mělo?

Pokud se bavíme o ideálních, nikoli pravděpodobných řešeních, tak lepší by bylo, kdyby se Andrej Babiš rozhodl opustit premiérský post. A jedno z legitimních řešení jsou samozřejmě předčasné volby. Ale myslím, že teď si je Andrej Babiš nepřeje, protože si poprvé za svoji kariéru myslí, že my, strany demokratické opozice, bychom skutečně byli schopni se dohodnout na společné kandidatuře.

Proč myslíte, že tomu věří?

Vím, že mu to říkají jeho poradci. A nálada ve společnosti je taková, je tady Letná, je tady Václavák, je tady Staromák a ti lidé nám říkají: „Chceme od politiků, aby něco udělali s tím, aby už nebyl Andrej Babiš premiér.“ My jsme tu výzvu slyšeli a pan Babiš vidí, že se opravdu o něco pokoušíme, co se tady ještě nikdy nepovedlo. Spojit se.

Snahu spojit opoziční demokratické strany, kromě vás tedy Piráty, TOP 09, KDU-ČSL a ODS, a jít do sněmovních voleb společně jste vyhlásili pár dní před začátkem prázdnin. Jak jste daleko?

Sešel jsem se s předsedy stran. Piráti o žádné spojování nestojí, jinak nás nikdo neodmítl. Ale samozřejmě, a na tom jsme se shodli, bychom v určité fázi udělali nějaké sociologické měření, ať vidíme, jestli neděláme nesmysl. A tím nemyslím jenom nesmysl vůči nám samým, ale i vůči téhle zemi. Tedy jestli neuvidíme, že sedm plus sedm je najednou deset.

A předčasné volby by vám s tím plánem neudělaly čáru přes rozpočet, stihli byste se domluvit?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].